Tankok Szombathelyen: Czeglédy Csaba a polgármester segítségét kérte

Nemény András ne engedjen fegyverszállítmányt áthaladni a városon - kérte a baloldali képviselő.

"Tisztelt Polgármester Úr, Kedves András!

Te is értesültél róla, hogy tegnap éjjel és ma hajnalban nem tudni pontosan kik, hova és milyen célból harckocsikat szállítottak át Szombathely közigazgatási területén.

Nem tudjuk, hogy a NATO vagy esetleg egy másik ország fegyverszállítmánya volt-e vagy éppen magyar tankok, azt sem tudjuk, hogy a szállítmány a keleti határunkra tartott vagy másik országba.

Az biztos, hogy a szállítás ténye rombolja a szombathelyiek biztonságérzetét, sokakban ebben a borzalmas időszakban félelmet keltett.

Tisztelettel és határozottan kérlek, tegyél meg mindent annak érdekében, ragadj meg minden jogi eszközt, hogy amíg háború dúl a szomszédos országban, semmilyen fegyverszállítmány ne haladhasson át városunkon.

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy Szombathelyt semmilyen módon ne sodorhassák bele a konfliktusba!

Szombathely biztonsága az első!

A fenti levelet Czeglédy Csaba városi képviselő írta Nemény Andrásnak, Szombathely polgármesterének, amit a Facebookra is kiposztolt .

Ma délelőtt írtuk , hogy az éjjel négy harcjárművet, tankot szállítottak át a városon. Nem hivatalos információk szerint éjszaka több ilyen szállítmány is áthaladt Szombathelyen.

Frissítés

Nemény András a posztra kommentben válaszolt:

"Tisztelt Képviselő Úr, kedves Csaba!

Köszönettel vettem a levelet. Polgármesterként és a Megyei Védelmi Bizottság tagjaként több közigazgatási szervnél is próbáltam tájékozódni a városunk területén történő harckocsik szállításáról.

Ezen eseményről a helyi közigazgatás szereplői közül senki nem kapott információt, mivel erre a Kormány 1120/2022. (III. 7.) Korm. határozata vonatkozik, ami az ukrajnai válsággal összefüggő csapatmozgásokról és egyes kapcsolódó feladatokról szól.

Ebben többek között a Kormány:

1. engedélyezi a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra - ezen belül többek között Vas megyére - történő települését;

2. az Ukrajnába történő áthaladás esetét kivéve engedélyezi a szövetséges fegyveres erőknek az 1. pont alá nem tartozó, a NATO döntésén alapuló, Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, valamint szükség szerint Magyarországra (Dunántúlra) történő települését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is.

Azaz ezek a katonai mozgások a Honvédelmi Minisztérium döntési kompetenciája alá tartoznak.

Teljesen egyetértve abban, hogy Szombathely városának minden háborúhoz kapcsolódó eseményből ki kell maradnia, amire mind a múltban a városunkat érő háborús pusztítás, mind a jelenben a családjaink, ezen belül különösen gyermekeink védelme elegendő okot ad, azt kezdeményezem az illetékes szerveknél, hogy a jövőben Szombathely területén semmilyen katonai mozgás ne legyen.

Maximálisan osztom Képviselő Úr azon gondolatát, hogy számunkra Szombathely és a szombathelyiek biztonsága a legfontosabb!

Maradok tisztelettel:

dr. Nemény András
polgármester

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet