Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A TASZ beperli a belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, voltak-e visszaélések a lakcímbejelentéseknél a választások előtt

A nyírségi Kispaládra például már a 2014-es önkormányzati választás után rengeteg új lakót jelentettek be, főleg a szomszédos Ukrajna területéről.

A Társaság a Szabadságjogokért pert indít a Belügyminisztérium ellenn, hogy megtudja, történtek-e sorozatos visszaélések az április választás előtt a lakcímbejelentés, lakcímváltoztatás körül. Ezt a TASZ közleményben jelentette be csütörtök délben.

A jogvédő szervezet és a Political Capital elemzőközpont már április 5-én kérték Pintér Sándor minisztériumát, adjon információt az elmúlt két évben történt lakcímbejelentések számáról településenként, így kiderülhetne, történt-e gyanúsan számottevő emelkedés a címváltozások körül a választás előtt.

A TASZ ehhez hozzátette, az ország több településén rendkívüli mértékben megnőtt a lakosság 2018 elejére. Ezeken a főleg kistelepüléses választókerületekben pedig érdemben befolyásolhatta a szavazás kimenetelét a lakcímváltoztatás. Az ügyben a TASZ és a PC ezért két hónapja a Nemzeti Választási Irodához is kérdést intézett.

A minisztérium nem tagadta, hogy a civilek által kért adatok a rendelkezésére állnak, azokat azonban nem akarta kiadni. Arra hivatkoztak, hogy a lakcímadatokban személyes információk is vannak, amelyeket nem adhat ki. A civil szervezet azonban hangsúlyozta, ők nem konkrét lakcímhez köthető neveket, hanem anonimizált, számszerűen összesített adatsorokat szeretnének beszerezni, ez elég is lenne a visszaélés megállapításához.

A TASZ szerint az adatokat jogellenesen tagadta meg tőlük a minisztérium, ezért most bejelentették, pert indítanak azok megszerzéséért. Mráz Attila, a szervezet politikai szabadságjogokkal foglalkozó programjának vezetője szerint ezek a számszerűsített adatsorok közérdekű információt tartalmaznak, amelyeknek mindenképpen megismerhetővé kellene válniuk:

Egy demokráciában nyilvánosnak kell lennie azoknak az adatoknak, amelyek alapján megbizonyosodhatunk a választások tisztaságáról. Az, hogy a Belügyminisztérium jogellenesen visszatartja ezeket az adatokat, önmagában tovább rombolja a választások tisztaságába vetett közbizalmat. A kért adatok nélkül soha nem lehetünk biztosak benne, hogy az egyik legelterjedtebb csalási forma mekkora befolyással volt a választás eredményére. Ezért a Kormánynak és minden pártnak is elemi érdeke a kért adatok nyilvánossága

- írja a közlemény,

Még a választási kampány idején röppent fel a hír, hogy olyan nyírségi települések, mint Kispaládra már a 2014-es önkormányzati választás után rengeteg új lakót jelentettek be, főleg a szomszédos Ukrajna területéről. A hivatalos adatok szerint a beköltözők száma már a települések demográfiai tendenciáit is sikeresen megfordította. A térségben április 8-án minden egyéni választókerületet a Fidesz jelöltjei nyertek, csak úgy, mint Budapesten kívül az ország nagy részében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra