Megoldásra váró a titokzatos távhőszámlák Szombathelyen

A számlákat késve kapják a lakók, azokból nem derül ki, kiért és mennyit fizetnek – hangzott el egy mai szombathelyi sajtótájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy két MSZP-s politikus a fogyasztóvédelem ellenőrzését kéri.

Még mi sem értjük a távhős számlát - ezt vallotta be sajtótájékoztatóján Dr. Horváth Attila, az MSZP Szombathelyi Szervezetének elnöke és Gyebrovszky János önkormányzati képviselő. És tapasztalataik szerint a lakosság sem. Így a politikusok beadványt fogalmaztak meg, melyben a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. számlázási rendszerének ellenőrzését kérik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól.

Teljes bizonytalanságban?

Ahogy Gyebrovszky János elmondta, tarthatatlan a jelenlegi gyakorlat, mely a havi fizetésből élőket teljes bizonytalanságban tartja. A rendszer szabályozatlan és átláthatatlan. A számlákat késéssel kapják a fogyasztók, azokból nem derül ki, miért és mennyit fizetnek. A lakók azt sem tudják, hogy a fűtési szezon végén mi vár rájuk: ők fizetnek-e jelentős összeget a Távhőnek vagy esetleg visszakapják pénzük egy részét.

A képviselő úgy tapasztalja, hiába szerelték fel a digitális fogyasztásmérőket, hisz azok működéséről nem tájékoztatták a távhős lakásokban élőket, akik így nem tudják ellenőrizni saját fogyasztásukat. Így aztán több lakótelepen már aláírásgyűjtés is indult a mérőműszerek leszerelését követelve. A rendszer hibája az is - mondja Gyebrovszky János - hogy az általánydíjas számlázásnál a lakosok számára előnytelen, indokolatlanul magas összeget határoznak meg. Így pedig a cél, a tervezhetőség nem valósul meg.

Érhető tájékoztatást!

- A lakosság érthető tájékoztatására van szükség, ha bemegyek a boltba, nem a pénztárnál, hanem a pultnál már tájékoztatnak róla, hogy mennyi a kenyér ára - mondta. A politikusok úgy vélik, a választások után felül kell vizsgálni a Távhő számlázási rendszerét és az egyedi számlázás érvényesítésének lehetőségeit. Szükséges, hogy a szolgáltató is fejlesszen, tegye gazdaságosabbá a működését, hosszú távon pedig a napkollektoros rendszerek működtetésére kellene alapozni a hőszolgáltatást. Egyelőre azonban csak az ellenőrzést kérő iratok készültek el, melyeket a sajtótájékoztatót követően a szocialista politikusok benyújtottak a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet