Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megoldásra váró a titokzatos távhőszámlák Szombathelyen

A számlákat késve kapják a lakók, azokból nem derül ki, kiért és mennyit fizetnek – hangzott el egy mai szombathelyi sajtótájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy két MSZP-s politikus a fogyasztóvédelem ellenőrzését kéri.

Még mi sem értjük a távhős számlát - ezt vallotta be sajtótájékoztatóján Dr. Horváth Attila, az MSZP Szombathelyi Szervezetének elnöke és Gyebrovszky János önkormányzati képviselő. És tapasztalataik szerint a lakosság sem. Így a politikusok beadványt fogalmaztak meg, melyben a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. számlázási rendszerének ellenőrzését kérik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól.

Teljes bizonytalanságban?

Ahogy Gyebrovszky János elmondta, tarthatatlan a jelenlegi gyakorlat, mely a havi fizetésből élőket teljes bizonytalanságban tartja. A rendszer szabályozatlan és átláthatatlan. A számlákat késéssel kapják a fogyasztók, azokból nem derül ki, miért és mennyit fizetnek. A lakók azt sem tudják, hogy a fűtési szezon végén mi vár rájuk: ők fizetnek-e jelentős összeget a Távhőnek vagy esetleg visszakapják pénzük egy részét.

A képviselő úgy tapasztalja, hiába szerelték fel a digitális fogyasztásmérőket, hisz azok működéséről nem tájékoztatták a távhős lakásokban élőket, akik így nem tudják ellenőrizni saját fogyasztásukat. Így aztán több lakótelepen már aláírásgyűjtés is indult a mérőműszerek leszerelését követelve. A rendszer hibája az is - mondja Gyebrovszky János - hogy az általánydíjas számlázásnál a lakosok számára előnytelen, indokolatlanul magas összeget határoznak meg. Így pedig a cél, a tervezhetőség nem valósul meg.

Érhető tájékoztatást!

- A lakosság érthető tájékoztatására van szükség, ha bemegyek a boltba, nem a pénztárnál, hanem a pultnál már tájékoztatnak róla, hogy mennyi a kenyér ára - mondta. A politikusok úgy vélik, a választások után felül kell vizsgálni a Távhő számlázási rendszerét és az egyedi számlázás érvényesítésének lehetőségeit. Szükséges, hogy a szolgáltató is fejlesszen, tegye gazdaságosabbá a működését, hosszú távon pedig a napkollektoros rendszerek működtetésére kellene alapozni a hőszolgáltatást. Egyelőre azonban csak az ellenőrzést kérő iratok készültek el, melyeket a sajtótájékoztatót követően a szocialista politikusok benyújtottak a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet