Távmunkában gondolkodsz? 5 tipp az otthoni iroda berendezéséhez

Néhány évvel ezelőtt nemhogy a távmunka, de a home office is rendkívül ritka jelenség volt, mára azonban egyre többen kezdik felismerni az otthoni munkavégzés előnyeit.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy míg az irodában a munkáltató biztosítja a megfelelő munkakörülményeket, otthonodban számos dologról neked kell gondoskodni. Mielőtt a Cvapp önéletrajz készítő segítségével elkezdenéd a CV-d összeállítását, gondold végig, hogy otthonodban milyen változtatásokra lesz szükség a távmunka megkezdéséhez.

Miért keresnek egyre többen távmunkát?

A teljes egészében a munkáltató székhelyén kívül végzett munka számos előnnyel jár. A legfontosabb ezek közül a rugalmas munkaidő: lehet, hogy egy meghatározott időben rendelkezésre kell állnod, de általában nem szükséges minden perceddel elszámolnod, hiszen a legfontosabb az, hogy minden feladattal határidőre elkészülj, ez pedig lehetővé teszi a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését. A távmunka esetében természetesen megnőhet az otthoni rezsiszámla, ha azonban messze laksz a munkahelyedtől, jelentős összegeket megtakaríthatsz azzal, hogy nem kell üzemanyagra pénzt költened - az így felszabaduló szabadidőről már nem is beszélve.

Sokan számolnak be arról, hogy otthonról, csendes környezetben hatékonyabban dolgoznak, így elkerülik a munkahelyi stresszt és konfliktusokat, ami a kiégés elleni küzdelemben kiemelten fontos. Vannak, akik azért választják az ilyen jellegű munkákat, mert nem szeretnének folyton egy helyben maradni: utaznak, járják a világot, ennek során pedig semmi másra nincs szükségük, mint internetkapcsolatra. Természetesen ez a ritkább eset: ha otthonodból szeretnénk dolgozni, a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen megteremteni az ideális körülményeket.

Hogyan rendezd be az otthoni irodát?

Ha elhatároztad, hogy váltani szeretnél, a legfontosabb lépés természetesen a munkakeresés. Nézz szét az állásajánlatok között, írj egy ütős motivációs levelet majd szerkeszd meg életrajzodat a Cvapp önéletrajz készítő segítségével. Amíg a beküldött pályázatok elbírálására vársz, elég időd lesz arra, hogy otthonodat felkészítsd a hatékony munkavégzésre.

1. Válaszd ki a megfelelő helyet

Először is természetesen szükséged lesz egy munkaállomásra, melynek elhelyezése központi kérdés. Ha egyedül élsz, egy kicsit könnyebb dolgod van: válassz egy világos helyet közel az ablakhoz, de lehetőleg távol az utcai zavaró zajoktól.

Ha másokkal élsz együtt, a legjobb ha nem a közösen használt helyiségeket választod, hiszen itt nem lesz nyugalmad. Amennyiben van egy használaton kívüli szoba a lakásban, akkor meg is találtad a megoldást, más esetben azonban egy kicsit kreatívnak kell lenned. Ha a nappali a lakás központi helyisége, akkor válaszd a hálószobát vagy a konyhát, ha viszont a családtagok inkább a szobájukban töltik az időt, nyugodtan berendezkedhetsz akár a nappaliban is.

2. Gondoskodj elegendő fényről

A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen a munkavégzéshez. A legjobb természetesen a napfény, ez azonban nem mindig elegendő, ezért szerezz be egy állítható magasságú asztali lámpát is, amivel a munkaterületet hatékonyan megvilágíthatod. Nem érdemes túl erős égőt választani, hiszen ez a szemnek hosszú távon zavaró lehet: a lámpa fénye legyen egy kicsit meleg, természetes, ez a munkakedvedre is kedvező hatással lesz majd.

3. Vásárolj ergonomikus bútorokat

Az ülő munkavégzés hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, melyek egy része annak köszönhető, hogy a bútorok megválasztására nem fordítanak elég figyelmet. Ha kényelmes és ergonomikus berendezéseket használsz, elkerülheted az ízületi problémákat, a derékfájást, de növelheted a komfortérzetedet és ezzel együtt a teljesítményedet is.

Fontos, hogy ergonomikus kialakítású, több beállítási lehetőséget kínáló széket válassz, ezek ugyanis megfelelő támaszt nyújtanak a gerincednek, a derekadnak és a lábadnak is, így elkerülhető a helytelen testtartás és az ebből fakadó egészségügyi problémák is. Nem szabad megfeledkezni az asztalról sem: a legjobb, ha állítható magasságú modellt vásárolsz, hiszen ennek segítségével időnként akár állva is dolgozhatsz. A monitort érdemes a szemtől nagyjából fél méterre elhelyezni, az egérhez és a billentyűzethez pedig ajánlott csuklótámaszt választani.

4. Legyen elég tárolóhely

Ha a munka kizárólag számítógépen zajlik, akkor természetesen iratokra nincs szükség, mégis lehetséges, hogy számos eszközt – tollat és papírt, számológépet vagy bármilyen egyéb kiegészítőt – használsz. Ezek miatt könnyen kaotikus helyzet alakulhat ki, ezért érdemes fiókokat, polcokat vagy tároló dobozokat rendszeresíteni számukra. Figyelj arra, hogy ezek a tárgyak könnyen hozzáférhetőek legyenek, és ne kelljen folyamatosan elhagyni a munkaállomást azért, hogy megtaláld őket.

5. Tedd személyessé

Természetesen otthon a saját dolgaid vesznek körül, a környezet tehát ennél személyesebb már nem is lehetne, semmi akadálya nincs azonban annak, hogy a munkaterületet is egy kicsit egyedivé tedd. Helyezz ki néhány családi fényképet, vásárolj egy cserepes virágot vagy néhány neked tetsző dekorációs elemet: ezektől az apróságoktól sokkal hívogatóbbnak tűnik majd az asztal, így reggelente a munkakedved is könnyebben feléled.

A távmunkát is tanulni kell

Az otthoni munkavégzés sokak számára rendkívül vonzó lehetőség, fontos azonban figyelembe venni azt, hogy ennek a helyzetben is megvannak a maga nehézségei. Sokszor meg kell küzdeni az izolációval és a magánnyal, de az is probléma lehet, hogy a munka és a magánélet közötti határok összemosódnak. Fontos, hogy időkorlátot szabj magadnak, melynek leteltével a munkát abbahagyod, ellenkező esetben a stressz és a kiégés veszélye fenyeget majd. Ha azonban ezekre a nehézségekre felkészültél, otthonodat pedig a fentiek szerint előkészítetted, a távmunkának semmilyen akadálya nem lehet, és annak csupán előnyeit fogod élvezni.