Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mostantól nem tudnak tíz- esetleg százezrekkel lehúzni minket a külföldi telefonos csalók

Az úgynevezett wangiri hívások költségeit visszakapjuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július 3-án fogadta el az országgyűlés azt a törvényt, ami megvédheti a gyanútlan telefonálókat az emelt díjas külföldi hívásokról.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A wangiri hívásnek nevezett módszerről többször írtunk. Először bő két éve Senkit nem tudnak lerántani a külföldi telefonhívással 2018. April 17. 17:21 , amikor hirtelen megszaporodtak az ilyen hívások. Ezek lányege, hogy külföldről, elsősorban ugandai, orosz, cseh, vagy lengyel ország-előhívószámmal jelzett hívást a telefonjuk, de volt példa Burundiból, Grenadából, Szamoából, Ausztriából és Romániából érkező hívásra is.

Ha a hívott felvette a telefont, akkor a túlsó végén azonnal bontotték a vonalat, ez a módszer ugyanis a visszahíváson alapul. A csalók célja ugyanis az, hogy az adott – vélhetően emelt díjas – számot a fogadó fél visszahívja. Ha valaki ezt megteszi, akkor súlyos összegekkel terhelhetik meg a telefonszámláját.

Nyugat.hu

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország már bő két éve közös közleményt adott ki, amiben leszögezték, hogy maga a hívás fogadása nem veszélyes, ha valaki felveszi az ismeretlen számról érkező hívást, azzal nem tudják átverni. De óva intettek Senkit nem tudnak lerántani a külföldi telefonhívással 2018. April 17. 17:21 attól, hogy visszahívják a számot, akkor már komoly károkat szenvedhet el a hívó.

Az egyik mobilszolgáltató részletes ismertetővel is segítette Megint támadnak a telefonos csalók, figyeljen oda 2019. January 27. 15:40 az említett csalástípus jobb megértését.

Idén márciusban, a koronavírus-járvány kitörése után ismét megszaporodtak a wangiri hívások Külföldről érkező hívások miatt csörrenhet a telefon March 21. 16:57 , kiderült ugyanis, hogy a hívásokért felelős csalók a nagyobb horderejű eseményekhez is időzíthetik a csörgetős átverésüket. Sportesemények vagy váratlan katasztrófák is remek alkalommal szolgálhatnak számukra ahhoz, hogy a gyanútlan előfizetők figyelmetlenségéből pénzt csiholjanak.

Szerencsére vannak már olyan okostelefonok (jobban mondva mobil operációs rendszerek) is, amik segítenek a hívószám eredetének azonosításában. Mindenképpen figyeljünk oda a +225, +235, +373, +377, +389 esetleg hasonló körzetszámmal rendelkező nem fogadott hívásinkra. Ezek letiltása ajánlott lehet, de ritka, hogy ugyanarról a számról többször is keresnének.

A július 3-i törvénymódosítással egyébként némileg kihúzták a talajt a csalók alól. A módosítás szerint az ilyen csaláson alapuló hívások esetén

a hatóság elrendelheti az előfizető által a szolgáltatónak fizetett díjak visszatérítését,

még akkor is, ha a tényleges elkövető nem az előfizetővel közvetlen kapcsolatban álló hírközlési szolgáltató volt, hanem egy harmadik személy. Így az emelt díj a szolgáltatót terheli, ami ösztönzi őket arra is, hogy technikai védelmet nyújtsanak a wangiri hívások ellen.

Ettől függetlenül legyünk óvatosak, sokkal jobb, ha megőrizzük a pénzünket, mint ha úgy kell azt visszaperelni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés