Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tenger felett lebeg a tartályhajó

Nem fotoshop, nem varázslat, délibáb.

Az interneten gyakran felbukkannak olyan képek és videók, amelyeken a tenger felett mágikusan lebegő hajók láthatók. - írja raketa.hu honlap. A legfrissebb ilyen fotó, amit Nagy-Britanniában készítettek, éppen most fut végig a híroldalakon és a közösségi médián, nem véletlenül.

A fénykép készítője, David Morris elmondása szerint a Nagy-Britannia délnyugati csücskében található Gillan település tengerpartján sétált, amikor észrevette a távolban a lebegő tankert, a telefonjával pedig sikerült is megörökítenie - írja a PetaPixel nyomán a Rakéta. A jelenség a fata morgana, amit magyarul leginkább délibábnak szoktunk nevezni, habár az elnevezés ebben az esetben okot adhat egy kis tanácstalanságra.

Délibáb
nevtelenutazo.bolg.hu

Az általunk ismert délibáb ugyanis – magyarázza a honlap - a legkevésbé sem így néz ki, hanem általában az aszfalton vagy a kietlen pusztaságban megjelenő víz formájában jelenik meg. Ez az úgynevezett alsó állású délibáb, amikor a forró felületek (leginkább a talaj) úgy módosítja a légrétegek fénytörését, hogy azok a valódi tárgy alatt tükrözzék vissza annak képmását - leggyakrabban az eget.

A délibábnak azonban számos más formája is van. Előfordul, hogy az érzékcsalódás az eredeti tárgy mellett jön létre, esetleg a feje tetejére állítva látunk valamit, vagy éppen felette jelenik meg.

Lebegő tartályhajó
petapixel.com

Utóbbi jelenségnek lehetünk tanúi a tartályhajóról készült kép esetében is. Ez a jelenség David Braine, a BBC meteorológusa szerint akkor jön létre, amikor a hideg levegő beszorul a tenger és a felsőbb, melegebb légréteg közé.

Mivel a hideg levegő sűrűbb, mint a meleg levegő, a levegő fénytörése úgy módosul, hogy felfelé tükrözi vissza a tárgyakat. Ehhez hasonló érzékcsalódást tapasztalhatunk egyébként akkor is, amikor például a szívószálat belerakjuk egy pohár vízbe, és az egyszerre csak töröttnek látszik, igaz, itt a fénytörést nem a levegő hőmérséklete, hanem a víz okozza. - magyarázza a lap.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra