Terjed a majomhimlő – Kell félni tőle?

A fertőzést már több nyugati országban azonosították, szerencsére ritkán végzetes, a himlőoltás többnyire védelmet nyújt ellene.

Már Franciaországban, Németországban és Belgiumban is találtak majomhimlős betegeket – írja az Al Jazeera nyomán a Telex . Az elmúlt napokban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Spanyolországban is jelentettek minimum majomhimlőgyanús eseteket.

Bár a betegség emberek számára ritkán halálos, a hír abból a szempontból aggasztó, hogy a 29 éves férfi férfi nem járt olyan országban, ahol gyakoriak az ilyen fertőzések. A német hadsereg mikrobiológiai intézete is megerősítette, hogy az egyik, kiütéses betegüknél is kimutatták a vírust.

Kemenesi Gábor virológus csütörtökön a Facebookon írt a betegségről. Kiemelte, hogy emberről emberre ritkán terjed, és a tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók és kimerültség, néha kiütés) jellemzően 2-4 héten belül elmúlnak, ami után az emberek teljesen felépülnek. A vírus testváladékkal és légúti cseppekkel terjed.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek