Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Térképen, hogy honnan lehet beutazni Magyarországra, kinek kell karanténba vonulnia, és kinek van zárva a magyar határ

Vasárnaptól három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolják a világ országait és eszerint szigorítják a határellenőrzést is.

Vasárnap tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a környező országokban már újra erősödő koronavírus-járvány kapcsán. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy nappal korábban, szombaton ugyanis azt mondta, a jelenlegi helyzet nagyon hasonlít a március elejihez, így most is nagyon fontos, hogy a kormány megfelelő ritmusban megfelelő intézkedéseket hozzon.

Ennek értelmében egyelőre nem lesznek újabb korlátozások Magyarországon, nálunk még nem ugrott meg jelentősen a fertőzöttek száma. A határellenőrzést viszont szigorítják, ugyanis több országban is gyorsan nő az új beazonosított fertőzöttek száma naponta, ezzel pedig azt szeretnék elérni, hogy ne hordozzák be külföldről a vírust hazánkba.

Vasárnaptól tehát három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolják a világ országait az országos tisztifőorvos, Müller Cecília és az operatív törzs ajánlása alapján. Vasárnap már nagy vonalakban közölték, hogy mi hova tartozik, éjjel azonban megjelent a teljes lista is a Magyar Közlönyben, ezt most térképen is mutatjuk.

nyugat.hu

Zöld zóna

A zöld zónába azok az országok tartoznak, ahol a WHO által közzétett aktuális fertőzöttségi adatok alacsonyak, így ezekből országokból szabad a be- és kiutazás, hazaérkezve sem kell karanténba vonulniuk sem a magyar állampolgároknak,sem a menekült státusszal rendelkezőknek, sem a külföldieknek, illetve azoknak sem, akiknek állandó magyar tartózkodási helyük van és ezt dokumentummal igazolni is tudják.

Ausztria, Horvátország és Görögország például a zöld kategóriába lett sorolva, annak ellenére, hogy előbbi országban megdöbbentően gyorsan terjed a vírus, Megdöbbentően gyorsan terjed a koronavírus Ausztriában 2020. July 12. 20:55 egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg, de ez elvileg még nem számít kiugrónak. Görögország pedig hiába szerepel ezen a listán, aki onnan Szerbián keresztül, közúton jön haza, karanténköteles, ugyanis a Szerb Köztársaság már sárga listás.

Sárga zóna

A sárga zóna azokat az országokat foglalja magába, ahol az aktuális fertőzöttségi mérték kevésbé súlyos. Ez a lista egyelőre nem túl hosszú, ide tartozik Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, az Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia – ahol rekordokat döntöget a járvány Rekordokat döntöget Romániában a járvány 2020. July 11. 18:32 –, a Szerb Köztársaság, a Svéd Királyság, Japán, a Kínai Népköztársaság és az Amerikai Egyesült Államok is, ahol szintén rekordot döntött már több egymást követő napon is az új koronavírusos esetek száma.

Azokat, akik a sárga listás országokból érkeznek haza, a határon megvizsgálják és akár vannak tüneteik, akár nincsenek, karanténkötelesek két hétre. Ha viszont a hazaérkezést megelőző 5 napon belül, minimum 48 órás különbséggel elvégzett kettő negatív teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek, akkor nem kell karanténba vonulniuk. Ha pedig már elrendelték hazaérkezéskor a karantént, akkor sincs veszve minden, ugyanis az első negatív teszt után el lehet hagyni a karantént, de utána minden hazaérkező köteles még egyszer teszteltetnie magát és ha ez pozitív lesz, újra elrendelik a karantént.

A külföldiekre egyébként ugyanaz a szabály vonatkozik ebben a kategóriában, mint a magyarokra. Ha viszont a határellenőrzés során elvégzett vizsgálatnál felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarország területére.

Piros zóna

A piros zónába pedig azok az országok tartoznak, ahol az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos. Ez a lista már jóval hosszabb, mint a másik kettő, ide tartozik például Montenegró, Ukrajna, az Egyiptomi Arab Köztársaság, Kanada, Bosznia-Hercegovina, Szingapúr, Törökország, a Tunéziai Köztársaság, Thaiföld, Új-Zéland, a Vietnámi Szocialista Köztársaság vagy Kuba is.

Azokat a magyar állampolgárokat és menekültstátusszal, illetve állandó magyar tartózkodási hellyel rendelkezőket, akik a pirossal jelölt régiókból érkeznek, ugyanúgy kivizsgálják a határátkelésnél és az eredménytől függetlenül karantént rendelnek el náluk. Kivételt képez azonban itt is, ha a hazaérkezést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal tesztelték és mindkét eredmény negatív lett. Az elrendelt hatósági karantént pedig csak két negatív teszt oldja fel, melyet ugyanúgy 48 óra különbséggel kell elvégeztetni.

A korábban megjelent hírekkel ellentétben – miszerint külföldieknél minden esetben kötelező a két hét karantén – most a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a „külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be”. De mint az kiderül a határozatban, nem tartoznak ide a külföldről érkező sportolók és sportszakemberek, ők korlátozás nélkül beléphetnek.

Különös méltánylást érdemlő esetek

Vannak egyébként különös méltánylást érdemlő esetek is, melyekre más szabályok vonatkoznak. Ide tartozik például a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel; a házasságkötésen, keresztelőn, temetésen való részvétel; a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése és a bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó részvétel is. Erről a részletes tájékoztatás ide kattintva érhető el.

MTI/Filep István

A rendelkezések július 15-én, szerdán lépnek hatályba. A kormány folyamatosan frissíti majd az országok besorolását, ugyanis az országos tisztifőorvos és a szerdai üléseken a kormány is rendszeresen felülvizsgálja majd a friss adatokat, melyek alapján döntenek majd az esetleges változtatásokról, amik főként a sárga listát érinthetik majd.

Mint azt Gulyás Gergely is mondta a vasárnapi sajtótájékoztatón, a külföldre utazók maguk vállalják a felelősséget, így a kormány augusztus 1-jéig vállalja csak a tesztelés költségeit, hiszen sokaknak már a járványhelyzet előtt le volt foglalva a nyaralása. Ha viszont augusztus 1-je után bárki sárga vagy piros országból jön haza és nem akarja kivárni a 14 napos karantént, magának kell fizetnie a teszt költségeit.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra