Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aljas terror - Kinek fontos még az élet mindenáron való tisztelete? Jordán Tamás téged is ítéletre kényszerít

Te lelőtted volna az utasszállító gépet, 164 ártatlan élettel a fedélzetén, hogy megments egy teltházas stadionban 70.000 embert? Nyiss be a zárt tárgyalásra!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiváltságosnak gondolom magam, hogy Szombathelyen egy ilyen húzós etikai kérdésen meditálhatok, és (még) nem kell épp azon lelkendeznem, hogy vidéki színházam milyen nemzetmenő kurzus-rockoperát állít elém. Persze van az a közönség, akiknek Zrínyi és kora, Sasvári Sándorral a címszerepben vérpezsdítő problematikát hordoz - de engem momentán, azt hiszem, más eldöntendő kérdések jobban lázba hoznak. Például ez a Terror.

TERROR - Szindarab a Weöres Sándor Színházban
Mészáros Zsolt

Ezért is örülök Jordán Tamás legújabb rendezésének, hogy a szombathelyi WSSZ bérletes előadásai közé ilyen aktuális darabot hoz.

Magyarországon a Weöres Sándor Színház a harmadik teátrum, amely egyáltalán bemutatja ezt a darabot, csatlakozva ahhoz a világszerte több tucat színházhoz, ahol a nézők – a szerző elképzelésének megfelelően – már döntöttek Lars Koch bűnösségéről. (A terror.theater oldalon egyébként frissen nyomon követhető, hogy melyik országban hogyan ítélte meg a közönség Lars Koch döntését: felmentette vagy elítélte a vadászpilótát.)

Ferdinand von Schirach Terrorja mindenkit mozgásba hoz majd, pedig csak annyiban interaktív színház, hogy a legvégén ott az eldöntendő kérdés: a vadászpilóta bűnös-e vagy sem?!

TERROR - Szindarab a Weöres Sándor Színházban
Még több kép a galériában
Mészáros Zsolt

Ítélkezni kell, mindenkinek. Középiskolás kortól kötelezővé tenném, segíthetne általában is jó szembenézni azzal, hogyan állunk épp erkölcsileg önmagunkkal, az alkotmányunkkal és a közösségünkkel. Tudunk-e nyugodt lelkiismerettel tükörbe nézni?

A sztori csak annyi, hogy arab terroristák Németország felett eltérítenek egy utasszállító repülőt.

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítója egy teltházas futballstadion felé száguld. Lars Koch vadászpilótának ott és akkor döntenie kell a lehető legrosszabbról: lelője-e a repülőgépet, a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? Vagy a kapott parancsra hivatkozva tétlenül nézze végig a katasztrófát? Egy biztos, a stadion kiürítését senki sem rendelte el, neki kell tennie valamit, ha meg akarja hiúsítani a tömeggyilkosságot.

TERROR - Szindarab a Weöres Sándor Színházban
Még több kép a galériában
Mészáros Zsolt

Van-e különbség élet és élet között? Ki dönthet erről?

Minden valószínűség szerint az ütközés elkerülhetetlen, az utasok meghalnak, de akkor sincs jó válasz, feláldozható-e közülük is bárki egy ügyért? Hetvenezer ember élete sem lehet fontosabb, mint közel kétszáz másiké - vagy mégis? Szabad-e az életet számok felől közelíteni, mennyiségi mérce alapján nézni? Hozhatunk-e döntést a halálról a nagyobb tragédia elkerülése érdekében? Ki vállalhat felelősséget mindezért?

Nem is annyira a dramaturgiájában, vagy szereplőiben érdekes ez a Ferdinand von Schirach darab, hanem frissességében, téma-érzékenységében.

Külsőleg egy hosszúra nyúlt sematikus tárgyalás nyíltszíni reprodukcióját kapjuk - egy forgácslapból összetákolt bírósági teremben.

Tipikus, filmekből ismert bírósági karakterekkel: a katona az katona, a bíró az bíró, egyik egyenruhás olyan mint a másik, kemény gesztusokkal, élére vasalt egyenruhával, hajjal és hajlíthatatlan jellemmel. Talán az ügyész lóg ki közülük, bár ő sem nagyon.

TERROR - Szindarab a Weöres Sándor Színházban
Mészáros Zsolt

Maga a témafelvetés az, ami hátborzongatóan jól sikerült. A sztori etikai időszerűsége pedig tényleg van annyira érdekes, hogy elviszi a hátán az egész előadást. Hogy aztán órák múlva sem hagy nyugodni, állásfoglalásra és gondolkodásra kényszerít.

Ebben a Terrorban azt szeretem, hogy kristálytisztán fogalmaz meg egy olyan etikai dilemmát, amire amúgy nem létezik jó válasz.

Végre Kelemen Zoltán is kapott egy neki való főszerepet, évek óta vártuk már valami hasonlóban. És jól meg is csinálja, ahogy Kiss Mari és Kálmánchelyi Zoltán is újból szerepére talált. Balogh János pilótájának is van ereje, hiteles, érzékenyen át tudja adni az eseti dilemmát, jól értelmezni a szerepből adódó erkölcsi kérdést.

TERROR - Szindarab a Weöres Sándor Színházban
Mészáros Zsolt

Jordán Tamás témaérzékenységét mi sem jelzi jobban, hogy a Terror jelenleg is a német színházak szenzációja, 2015 októberében a berlini Deutsches Theaterből indult világhódító útjára.

Ferdinand von Schirach: Terror
dráma
zárt tárgyalás

A német sztárügyvédből lett drámaíró, Ferdinand von Schirach (1964) – aki többek között Klaus Kinski családját is képviselte – 45 éves korában kezdett el írni. Ügyvédi tapasztalatait feldolgozó könyvei azonnal a bestseller listákra kerültek, és világszerte több millió példányban adták el őket. Két „esetgyűjteménye" (Bűnös? – 11 meglepő eset; Ártatlan? – Újabb meglepő bűnügyi esetek) és egy regénye (Collini nem beszél) magyarul is megjelent. Első színpadi művét, a Terrort 2015 októberében egyidőben mutatta be a Deutsches Theater Berlin és a Schauspiel Frankfurt.

Szereplők:
Bírósági elnök/Kelemen Zoltán
Lars Koch, vádlott/Balogh János
Biegler, védő/Kálmánchelyi Zoltán
Nelson, államügyész/Kiss Mari
Christian Lauterbach/Endrődy Krisztián
Franziska Meiser/Bálint Éva
Fritz Wagner, szakértő/Szabó Róbert Endre
A pilóta hangja: Szerémi Zoltán
Díszlettervező: Takács Lilla
Jelmeztervező: Varga Alexandra
Fordító: Jónás Péter
Súgó: Zsohár Amália
Rendezőasszisztens/ügyelő: Ostyola Zsuzsanna
Rendező: Jordán Tamás
Bemutató: 2019. február 8. 19 óra, Márkus Emília terem
Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/terror-…

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés