TikTok: ahol bármit csinálsz, sztár lehetsz

Tudsz gumicukros pizzát csinálni, vagy úgy énekelni, mint egy sakál? Vagy imádod sminkelni magad és költeni a pénzed? Akkor van esélyed a sikerre a TikTokon.

Ha elmerülünk az internet mélyebb bugyraiban, és mondjuk nemcsak a híreket olvasgatjuk, elég sok „érdekességgel” találhatjuk szemben magunkat. Ha megkívánjuk az egyszerűen csak „trash”-ként (magyarul, szemétként) jellemezhető tartalmakat a világhálón, elég, ha felmegyünk a TikTokra.

A jelenség egyáltalán nem újkeletű, az ide regisztrált felhasználók – pont úgy, mint a többi platformon – bármikor, bármit és bárhogyan feltölthetnek. De tényleg.

Fiatalként viszont mégsem vagyok regisztrálva a TikTok-ra. Talán azért, mert csak egy-két „elborultabb” estén jutok el odáig, hogy ilyen dolgokkal szórakoztassam magamat. Most viszont – főleg ennek a cikknek a kedvéért – úgy döntöttem, körbenézek, min lehet itt szórakozni.

Trash, trash és TRASH

Egy-két híresebb „művész” urat, vagy nőt, (vagy minkettőt) azért mindenképp megemlítenék. Többüket már korábbról is ismertem, ők ugyanis „TikTok-sztár” címszó alatt tévében, rádióban, óriásplakáton, Forbes-listán, és minden olyan helyen szerepelnek, amiről azt gondolják, hogy mérvadó (mondjuk egy-két reggeli műsornál, ikszfatornál és bulvárcímlapnál nem nagyon futja többre).

Itt van például Irénke (alias Varga Irén, vagy Mahiana Roszálló), akit a Google például egyszerűen „zenész”-ként titulált. A kép nála azért is árnyaltabb, mert nemcsak zenei munkásságáról győződhetnek meg a „rajongók”, hanem arról is, Irén például hogyan főz rántott fahéjat, gumicukros pizzát, vagy hogyan süt pörköltet.

A hölgy egyébként anno az X-faktorban tűnt fel, karrierje pedig akkor kezdett el felfelé szárnyalni, amikor elénekelte kristálypoharakat repesztő hangjával a Titanic betétdalát. Varga Irén pedig azóta is szárnyal. Hol itt, hol ott.

Következő önjelölt (és általam ismert) TikTok sztár Sárkány Éva, aki a kereskedelmi tévék egyik legrégebbi „felfedezettje”. Évát és párját 25 éve még az RTL mutatta be, aki az idő előrehaladtával olyan, már-már legendás helyeken is megfordult, mint például a Balázs show vagy a Sztárban sztár.

Néhány éve azonban ő is úgy döntött, „költözködik”, azóta a TikTokon kápráztatja el csodálatos hangjával azokat a szerencséseket, akik rajta keresztül köszöntenék fel ismerőseiket, teljes szívükből, lelkükből.

És a legértékesebb influenszerek?

A két, korábban említett „celeb” azonban nincs rajta azon a huszas, a Forbes magazin által készített listán, ahol a legértékesebb influenszereket mutatták be. A lista első helyein például megtalálható a TheVR, a Pamkutya, vagy épp Whisperton. Utóbbiról érdemes néhány dolgot elmondani.

„Extravagáns stílusa és szédítően pörgő tartalmai miatt Whisperton listánk egyik legmegosztóbb szereplője: a SentiOne mérései szerint nála már épp többségbe billen a negatív vélemények aránya. Persze ezek (nagyrészt) lepattannak róla, és a kiemelkedő nézettséget, számtalan reakciót kiváltó, profi beállásokkal vágott TikTok-videói is elvitathatatlanok.”

– írja a lap a harmadik helyre befutó TikTok-sztárról.

@whisperton

GRWM NICKELODEON KIDS CHOICE AWARDS ????????????

♬ original sound - Ton

Ez persze semmit nem jelent. Whisperton ugyanis „negatív vélemények” ellenére laza 1 millió követővel rendelkezik csak a TikTok felületén, ahol - elsőre levont következtetéseim szerint – nem csinál mást, mint sminkeli magát.

Egy kis kitérő: az említett lista az utóbbi időben egyébként egészen nagy botrányt is kavart. Dancsó Péter, az egyik első magyar influenszer például egy teljes videót szánt arra, hogy elmondja, valójában csak azért került csak a lista huszadik helyére, mert nem vállalta a címlapfotózást (másokkal ellentétben). Legalábbis szerinte.

Dancsó videói közül a szóban forgó egyébként teljesen elüt. A kezdetekben filmkritikákat készítő srác mostanság leginkább tévéműsorok elemzésével, és önjelölt TikTok-sztárok kifigurázásával foglalkozik, a tőle megszokott stílusban.

Mindenesetre a legértékesebb magyar influenszerek listáján összesen csak négy olyan név szerepel, akik a TikTokon végzik tevékenységüket. Whisperton mellett feltűnik Frostner Csenge (8. hely), Verebély Vivi és Nagy Norbi (13. hely) és Lady Szomjas (14. hely), mást viszont nem találunk.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a töretlen népszerűséggel bíró platform még mindig csak a második – ha most a listán szereplő influenszerek feltűnését nézzük – a YouTube után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra