Őt tuti te is jobbra húznád - Megnéztük a Tinder-csalót

A Netflix elérte, hogy szeressünk másokat gátlástalanul átverő alakokat nézni.

Nincs mint tenni, kutatások is bizonyítják, hogy némely esetekben visszafordíthatatlanul elkezdünk szimpatizálni a csalókkal, a rablókkal, a szélhámosokkal.

Így volt ez például a Nagy pénzrablás című sorozat esetében is, de akár a Lupin, akár a Wall Street pillangói vagy az Örökösnő álarca mögött megbújó Anna is kivált belőlünk egyfajta támogatást a sötét oldal irányába.

A fiktív rablók azonban már lecsengőben. A hús-vér emberek történeteit emelik a gyártók a filmvászonra. A tárgyalótermekben szinte elképzelhetjük, hogy min morfondírozhatnak manapság: a ki hány évet kapjon kérdést felváltotta az, hogy ki csináljon belőle filmet. És mi itt a képernyők előtt egyszerűen imádjuk ezeket. A valóságot. De mi a helyzet egy jóképű, magát milliomos fiának kiadó fazonnal, aki a legnépszerűbb társkeresőn vadássza áldozatait?!

Az online társkereső-appok a bizalom kialakulásának örök vakfoltjai: talán az igazival csevegsz éjszakákat, talán csak a fotón szívdöglesztő az illető, de az is lehet, hogy éppen egy hatalmas átverés áldozatává léptetted elő magad - ebben a világban sosem tudhatod.

A Tinder-csaló

A Tinder már 2012 óta van velünk, nagyon hamar a legjobb és legtöbb felhasználót számláló társkeresők egyike lett. Számtalan kutatás követte nyomon azóta az alkalmazáson keresztül kialakuló kapcsolatokat.

Sokan itt találták meg nagy szerelmüket, vagy esetleg túl vannak már sok-sok Tinder-randin és a vicces vagy épp kínos sztorik táborát erősítik. A Netflix legújabb dokumentumfilmje a Tinder-csaló (Tinder Swindler) azonban egy igazán rendhagyó történetet mutat be, legalábbis a dolgok alakulásának mértékét tekintve, maga a minta valójában egészen hétköznapi.

Arról, hogy mely platformokon, milyen veszély leselkedik a felhasználókra már rengeteg szó esett. És igazából a film kapcsán nem is erről érdemes beszélni. A főszereplő, Simon Leviev (valódi nevén Shimon Hayut) karaktere úgy osztja táborokra az embereket, mint a mindenkori politika: ki védi, ki támadja a tetteiért. Az biztos, hogy nem ő az első, aki hazudik arról, ki is ő valójában.

Azonban a netről leszedett szexi-pasi fotónál messzebbre ment: magát egy gyémántkereskedő fiaként mutatta be. Luxusautók, jachtok, magánrepülők. Olyan élet, amiről sokan még csak nem is álmodunk, mert olyan távoli, olyan befogadhatatlan az egész.

És most tegyük a szívünkre a kezünket: kivel randiznánk szívesebben, az anyukájánál a kisszobában a halogénlámpa mellett fotózkodó sráccal, vagy azzal, amelyik a világmárkák csúcskategóriás pulcsijaiban pózol a magánrepülőjén. És bár itt most elég nagy lett a kontraszt, de akkor is, mind tudjuk, merre dőlne a mérleg.

Ha a Tinder-csaló egy krimi lenne, nem is vele gond, azonban ez a valóság. Bár a férfi arca mára már bejárta az internetet, de a film létrejötte előtt, akármelyikünk belecsúszhatott volna a prémium-pezsgőben és kaviárban fürdő férfi életébe. Az életbe, ami neki egy fillérjébe sem került.

A piramis-rendszer kifejezés úgy gondolom nem idegen, számos cég alkalmazza, sokan menekülünk előle, amikor idegesítő üzenetekkel próbálnak minket behálózni egy sokadik szintre, hogy keressenek rajtunk. Ígérnek nekünk menő termékeket, jónak tűnő részesedést, bármit.

De azt, hogy valaki egy nap csalásból, nők kifosztásából építsen fel egy ilyet, nem gondoltuk volna - természetesen az ígéretek kicsit máshogy hangoztak: közös otthon, család, gyerek, tökéletes élet szerelemben, gazdagságban.

A Tinder-csaló áldozatai

A streaming-szolgáltató az izraeli szélhámos három áldozatát mutatja be, akik még a mai napig is próbálják rendezni tartozásaikat a bankok felé.

És itt jön képbe a szimpatizálás, a sajnálkozás: kell-e együttérzést tanúsítanunk olyan nők iránt, akik számára egyértelmű volt, hogy jobbra húznak egy magánrepcsin Gucciban pózoló fazont, hogy ők is kicsit megmártózhassanak ebben. Aztán a tökéletes első randi után, a férfi persze tejben-vajban füröszti kiszemelt áldozatait, majd mikor a nők megingathatatlanul hisznek neki, feltárja teljes életét: a gazdagsággal járó problémákat, veszélyeket.

A profi csaló innentől eljátssza a bajba jutott sármőrt, sorra ismételgeti, hogy az ellenségei el akarják kapni, képeket mutat a bevert fejű testőréről, és természetesen nem használhatja saját hitelkártyáját. Így hitelek felvételére kéri kiszemeltjeit, akiknek a pénzéből bármily meglepő, de nem az életét menti, hanem következő áldozatának rendeli a kaviárt.

Gondolnánk, az ilyennek börtönben a helye. Nos, okirat-hamisításért el is ítélték, leült a rá kiszabott 15-ből 5 hónapot. Azonban a milliók kicsalásáért nem vonták felelősségre, így szabadon él jelenlegi modell barátnőjével. Tőle állítólag még nem kért pénzt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra