Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tíz éve csinálta meg ingyen egy szombathelyi vállalkozó az augusztus 20-i, budapesti tűzijátékot – Vajon megérte neki?

A gesztusért magas állami kitüntetést kapott, de a történet utóélete már nem volt ilyen pozitív.

„Pontosan 10 éve felajánlottam ennek az országnak, amikor bajban volt az árvíz miatt, hogy ingyen megcsinálom az ország Nemzeti Ünnepének a tűzijátékát Budapesten. Ezt kaptam érte és Orbán Viktor Mihály úgy méltatott, hogy az ő praxisában még nem fordult elő, hogy valaki a sajátjából adott volna az országnak” – írta Facebook-posztjában Farkas Mihály, a szombathelyi Kopula '96 Kft. vezetője.

A felajánlásért Farkas Mihály megkapta a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje kitüntetést, de posztja szerint a történet nem igazán pozitívan folytatódott. Ezt írta:

„A következőt sem nekem fizették ki, de legalább van egy keresztem, viseltem is sokáig, de már jól vagyok. Gratulálok a most, hárommilliárdos tűzijáték szervezőinek. Gondolom nekik is jár a kereszt!”

A posztot olvasva nekünk nyilvánvalónak tűnt a keserűség és az irónia. Megkérdeztük hát Farkast az okokról, ám ő csak annyit mondott: az ügyet lezárta, nem akar vele foglalkozni tovább.

Farkas Mihály kitüntetése.
Forrás: Facebook / Farkas Mihály

Miért is csinálta ingyen?

A gesztusról így írtunk Ingyen adja a budapesti tűzijátékot a szombathelyi cég 2010. July 22. 12:47 2010. július 22-én:

„Jövő héten írja alá a szerződést a kormánnyal Farkas Mihály, aki felajánlotta, hogy finanszírozza az idei augusztus 20-ai tűzijátékot. A szombathelyi Kopula ’96 Kft. tulajdonosa elmondta, a cég csak a tűzijáték kivitelezését vállalta, a tűzijátékhoz kapcsolódó járulékos feladatokat és kiadásokat – mint pl. a rendőri biztosítás - a kormány finanszírozza. A szombathelyi cég június végén ajánlotta fel, hogy ingyen megrendezi augusztus 20-án a budapesti tűzijátékot.

A felajánlásban körvonalazott húszperces, színvonalas műsor értékét kormányzati körökben 70 millió forintra becsülték. Farkas Mihály azt követően kereste meg ajánlatával a kormányt, hogy a Facebook internetes közösségi oldalon kezdeményezés indult annak érdekében: a tűzijátékra fordítandó költségvetési forintokat adják inkább az árvízkárosultaknak.”

„Mindenki a sajátjával adakozzon”

Pontosan tíz évvel ezelőtt interjút is készítettünk Készül az augusztus 20-i tűzijáték látványterve 2010. August 03. 11:19 Farkas Mihállyal, ebben többek között ezt mondta:

„A tűzijáték elmaradásáért indult internetes kampány felelőtlen és átgondolatlan volt, ami sok ember megélhetését is veszélyeztette.... Nálunk az augusztus 20. az egyik legfrekventáltabb időpont. Ha minden város lemond a maga tűzijátékáról az internetes kampány miatt, akkor ezek az emberek nem tudnak miből megélni. A mi szakmánk nagyjából szezonális, mert van egy rövid nyarunk és egy kiugró szilveszterünk, évközben nekünk sincs nagyon munkánk. Ilyenkor kell megkeresnünk azt a pénzt, amiből az alkalmazottainkat is fizetjük.

Az a véleményem, mindenki a sajátjával adakozzon, ha valaki aláír valamit, azért nézze meg, ennek milyen hatásai lehetnek másokra nézve. Ennyi erővel, mondjuk, az állam lemondhatna a kilőtt vadállomány áráról. Aztán kezdtek olyan e-mailek terjedni, hogy az ötös találat nyertese mondjon le a nyereménye feléről. Van, aki lemondana? Szóval, ezek komolytalan dolgok.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra