Tizenkét olyan határon túli magyar is indul az önkormányzati választáson, akinek nincs magyarországi lakcíme

A határon túl élő magyaroknak passzív választójoguk van, aktív nincs, így választhatók ugyan, de nem szavazhatnak a június 9-i megméretésen.

Az önkormányzati választáson tizenkét olyan egyéni jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincsen magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel.

Magyarország alkotmánya szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak - például a határon túl élő magyaroknak - passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók szavazhatnak a június 9-i megméretésen.

Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet magyar állampolgár, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe. Öt évvel ezelőtt tizenegy határon túli magyar volt jelölt az önkormányzati választáson.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek