Tizenöt éves csúcson a cégalapítások - Bécsben

Az osztrák fővárosban tavaly 9.483 új vállalkozást jegyeztek be, tizenöt éve nem volt ilyen magas a cégalapítások száma. Az új cégek túlnyomó többsége egyszemélyes vállalkozás, főleg kézműiparral, tanácsadással és kereskedelemmel foglalkoznak. Nőtt a kereslet a kiadó üzlethelyiségek iránt is.

Vége a pandémiának, a megváltozott gazdasági és társadalmi környezet pedig egyre több bécsit arra sarkall, hogy megvalósítsa az álmát és önálló vállalkozásba kezdjen. Többek között ez a magyarázat arra, hogy tavaly Bécsben tizenöt éves csúcsot ért el a cégalapítások száma. Egyészen pontosan 9.483 új vállalkozást jegyeztek be, ami az Ausztriában alapított új cégek csaknem egynegyede, 2022-höz képest pedig 4,7 százalékos növekedést jelent – derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara adataiból.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A legtöbb cég – 82,4 százalék – egyszemélyes vállakozás, 16 százalékuk pedig legalább további egy embert foglalkoztat. 1,5 százalékuknak 10-49 dolgozója van. Az újonnan bejegyzett cégek összesen 16.800 új munkahelyet jelentenek Bécsben. A legtöbb új vállalkozás – 35 százalék – a kézműipar területén tevékenykedik, 25 százalék tanácsadással foglalkozik, 23 százalék pedig kereskedelemmel.

Visszatért a bécsiek vállalkozó kedve: céget alapítanak és üzlethelyiséget keresnek.
© WH International Services / Regina Hügli

Érdekesség, hogy egyre fiatalabbak a bécsi vállalkozók. Míg tíz évvel ezelőtt 38 év volt a cégalapítók átlagéletkora, addig tavaly már csak 36 év. Tavaly egyébként 87 éves volt a legidősebb cégalapító, a legfiatalabb pedig 18 éves. A Bécsi Gazdasági Kamara fiatal vállalkozókat támogató szakosztálya most azt szeretné elérni, hogy az igazán tehetséges vállalkozók már 16 évesen céget alapíthassanak.

A Bécsi Gazdasági Kamara adataiból az is kiderült, hogy tavaly 26 százalékkal emelkedett az üres üzlethelyiségek iránti igény. A belváros egyes helyein – a legfelkapottabb kerületek most Mariahilf és Neubau – a kereslet már meg is haladja a kínálatot. A bérlők jellemzően 57 és 156 négyzetméter közötti alapterületű üzlethelyiséget keresnek elsősorban vendéglátás, kereskedelem és kézműipari tevékenység céljára. De sokan keresnek helyet műteremnek, galériának és különböző szolgáltatási tevékenységeknek is. A megfelelő üzlethelyiség kiválasztása általában 6 hónap és két év közötti időt vesz igénybe és átlagosan 27 bérleményt néznek meg az érdeklődők, mielőtt döntenének.

A döntés meghozatalában óriási segítség a Bécsi Gazdasági Kamara telephely-szolgáltatása, amelynek keretében a jövendőbeli bérlők számára konkurenciaanalízist és vásárlóerőbecslést is végeznek. De azt is megtudhatják, mekkora az adott üzelthelyiségnél a gyalogosforgalom, mekkora az üzlet vonzáskörzete és milyen a lakosság összetétele. Az ingyenes tanácsadást tavaly több mint 3.200 vállalkozó vette igénybe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet