Tízmillióval kellett többet fizetni a Levéltár napelemeiért is, csak mert állami megrendelés volt

Ugyanarra kértünk árajánlatot magánemberként, akkor derült ki, hogy valami nem stimmel. Tőlünk harmadannyit kértek ugyanazért.

Az utóbbi években gombamód elszaporodtak a megújuló energiaforrások használatára buzdító felhívások, s igazán örömteli, hogy ez a szombathelyi közintézmények vezetőinek figyelmét sem kerülte el. Ennek szellemében két évvel ezelőtt kezdtek el felszerelni a Képtárra, a Levéltárra, a könyvtárra és még másik négy épületre a környéken napelemeket. Ezek óriási segítséget jelentenek az intézményeknek, hiszen a jelentős energiatermelés miatt elég sokat lefaragnak a havi áramszámlákból.

A szombathelyi Levéltár napelemei
Google maps

Ezek az úgynevezett visszatáplálós rendszerek nem közvetlenül a Levéltár vagy a könyvtár energiaszükségletét fedezik, hanem az E-on rendszerébe vezetik a megtermelt mennyiséget, amelyet aztán a szolgáltató a havi számlán jóváír számukra. Megkerestük a Levéltárat is, hogy meséljenek a másfél éve működő rendszerről, mennyire hasznos.

Úgy tudom, az akkor még a Megyei Önkormányzat alá tartozó intézményeket egy közös pályázatnak köszönhetően szerelték fel a napelemekkel, a miénk kétezer-tizenhárom elején készült el. Egy átlagos napon akár tízezer wattot is képesek termelni, vagyis tényleg számottevő segítséget jelentenek, ami a megtakarítást illeti.

– Mondta Melega Miklós igazgató helyettes, de a technikai adatokat már Czömpöl Tamástól tudtuk meg:

a negyvenkét darabos rendszer eddig összesen tizennyolc és fél megawattot termelt, érdekesség, hogy nem a legnagyobb kánikulában adja le a legnagyobb teljesítményt.

Azt is sikerült kideríteni, hogy az egész kiépítése amúgy 14 millió forintba került. Ez az összeg azonban nekünk egy kicsit nagynak tűnt, így kértünk egy privát ajánlatot magánemberként, egy ugyanilyen teljesítményű rendszerre, a különbség csak annyi, hogy ezt nem állami pénzből fizettük volna.

Erre a válaszra még mi sem számítottunk

Nos, éltünk a gyanúperrel, hogy a mi esetünkben nem fog majd olyan vastagon a ceruza, de arra számra, amit a válasz e-mailben kaptunk, mi sem számítottunk. Kapaszkodjanak meg, ami egy pályázaton 14 millióba került másfél éve, az ma önöknek, vagy nekem 3 715 000 forint lenne nettó. De ha hozzácsapjuk az ÁFÁ-t akkor is megáll ötmillió alatt (4 718 050). Az e-mailben külön kiemelik, hogy ez minden szerelést tartalmaz, ez a kulcsrakészen átadott rendszer ára. Ez ám a sosem látott árzuhanás, kérem szépen!

Nos, ha megengednek egy személyes hozzászólást: még nem tudom pontosan, de ezek alapján vagy napelem forgalmazó és szerelő, vagy pályázatokkal foglalkozó, elbíráló cégnél szeretnék dolgozni, mert valaki itt óriási árréssel is kapja a megrendeléseket. Mert ugye azt sem felejtjük el, hogy ez csak egy épület felszerelését jelenti, emellett volt még másik hat is: a Képtár, a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a Vas Megyei Idősek Otthona, a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a csepregi Nádasdy Imre Szakközépiskola.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet