Több mint 9 ezer embert tűnt el a líbiai szökőárban

Kevés remény van túlélőket találni.

A pusztító árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernába hat nappal a katasztrófa után nagyon kevés az esélye annak, hogy túlélőket találnak, a Daniel nevű vihar hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon átívelő völgyet. A víztömeg mindent elsodort, ami az útjába került, több ezren haltak meg a természeti csapásban.

Szombatra virradó éjjel a kelet-líbiai kormány egészségügy-minisztere, Otman Abdel-Dzsalíl 3166 halottról számolt be. Az áldozatok számáról megjelent különböző adatok kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy csak az ő tárcája illetékes a halottak számát közölni, amelyet a jövőben naponta frissítenek és közölnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati közleménye szerint 3958 ember holttestét találták meg és azonosították, és több mint 9000 ember eltűnt.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi segítség továbbra is jelentős: szombaton egy egyesült arab emírségekbeli és egy iráni repülőgép érkezett Bengázi repülőterére, ahol több tonnányi segélyszállítmányt rakodtak át kamionokba, hogy a 300 kilométerrel keletebbre fekvő Dernába szállítsák.

Egy olasz hajó is érkezett a dernai partok közelébe egyebek mellett sátrakkal, takarókkal, vízszivattyúkkal, két helikopterrel és buldózerekkel. Szaúd-Arábia és Kuvait több tonnás segélyszállítmánya - élelmiszerekkel és orvosi felszerelésekkel - szintén megérkezett az ország keleti részébe. Két francia repülőgép tábori kórházat szállított a katasztrófa sújtotta város közelébe.

A WHO bejelentette, hogy 29 tonna, közel 250 ezer ember ellátásához elegendő orvosi felszerelést küldött dubaji elosztó központjából, amely megérkezett Bengáziba - írja az MTI.

Manoelle Carton, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet koordinátora, aki két napja érkezett meg Dernába, elmondta, hogy kaotikus a helyzet, ami akadályozza az áldozatok pontos számbavételét és azonosítását.

A kutató és mentő csoportok munkáját akadályozza az észak-afrikai országban a Muammar Kadhafi megbuktatása és halála után kialakult politikai káosz is: 2011 óta az országnak két kormánya van, az egyik, a nemzetközi közösség által elismert, Abdel-Hamíd Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik, amely Halifa Haftar hadúr táborának szövetségese, az ország keleti részében.

Uszama Hamad, a kelet-líbiai kormány vezetője bejelentette, hogy szombattól csak a líbiai és külföldi mentőcsoportok és a nyomozók léphetnek be Dernába.

Al-Szeddik al-Szúr líbiai főügyész, aki vizsgálatot indított, szombaton közölte, hogy a két átszakadt gáton 1998 óta repedések voltak. A 2010-ben egy török cég által több évi késlekedés miatt megkezdett munkák a 2011. évi forradalom miatt abbamaradtak, és azóta sem folytatódtak - mondta a főügyész, aki szigorú elbánást ígért a felelősökkel szemben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek