Több mint száz tanár intett búcsút az állami iskoláknak kilenc hónap alatt Vas megyében

Országos szinten több mint 4000 tanár mondott fel.

4313 pedagógus hagyta ott az állami iskolákat kilenc hónap alatt - írja az Átlátszó.

A lap az összes tankerületi központtól kért adatokat, hogy megtudja, hány tanár távozott idén január és szeptember között az állami iskolákból.

Vas megyében több mint százan hagyták ott a közoktatást

A lap által kikért adatokból kiderült

Vas megyében január és szeptember között összesen 109 pedagógus mondott fel.

Az adatokból az látszik, hogy míg kilenc hónap alatt a sárvári kirendeltségnél 54-en, addig a szombathelyinél 55-en döntöttek úgy, otthagyják a közoktatást. Mindkét tankerületnél a legtöbben júliusban és augusztusban mondtak fel.

Mészáros D. Zsolt

A portál úgy számolt, Vas megyében a 2022. októberi adatokhoz viszonyítva a tankerületekben dolgozó tanárok 5,3 százaléka mondott fel.

Kétszer annyit tanárt vettek fel, mint amennyien felmondtak

A tankerületek által közölt adatokból az is kiderült, hogy a felmondó tanárok helyére rengeteg új pedagógus is érkezett. Vasban például a két tankerületi központ összesen 242 tanárt vett fel, legtöbbjüket augusztusban és szeptemberben.

A számokat Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy kommentálta, a hozzájuk érkezett bejelentések szerint elsősorban a fiatalok döntöttek a távozás mellett. Akik most nem mondtak fel, azok a PSZ elnöke szerint csak azért nem tették, mert "a nyugdíjig hátralevő időszakot valahogy kibírják".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet