Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Több szavazóhelyiséget kérnek az angliai magyarok

155 ezer érintett választópolgár nevében írtak petíciót.

„A korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében”   legyenek ideiglenes külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek a 2022-es magyarországi országgyűlési választások idején Londonban, Manchesterben, Leeds-ben, Liverpoolban, Birminghamben, Edinburgh-ban, Cardiffban, Brightonban, Bristolban, Norwichben, Nottinghamben, Cambridge-ben és Canterburyben – ezt kéri az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért nevű csoport.

Az A Hang oldalán részletezett petícióban azt is kérik az angliai magyarok, hogy a londoni és manchesteri külképviseleteken legyen lehetőség több helyiségben szavazni.

A petíciót a Nemzeti Választási Bizottsághoz és a Nemzeti Választási Irodához küldték el. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 269. §-ára hivatkoznak, és emlékeztetnek: hivatalosan több mint 155 ezer magyar él Nagy-Britanniában. Vannak, akiknek van állandó magyar lakcíme, de nagyon nehezen tudnak részt venni az országgyűlési választásokon, a jelenlegi szabályok szerint csak Londonban vagy Manchesterben élhetnek szavazati jogukkal.

Az angliai magyarok szervezete megemlíti, hogy eközben más külföldi magyarok sokkal könnyebben vehetnek részt a szavazáson, ez pedig szerintük a választási rendszer tudatos eltorzítása. Szóba hozzák a legalizált voksturizmust. „Mi nem csalni akarunk, mindösszesen élni a jogainkkal, nagyobb utazgatás és utazással járó anyagi terhek nélkül”  – írja a szervezet, azzal a céllal, hogy „ne kelljen ezért senkinek 50-100 fontot fizetnie, vagy több száz kilométert utaznia, miközben mások kényelmesen, levélben is szavazhatnak” – idézi a MaNcs .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet