Több százezer szakmunkást vár Németország

Évente 400 ezer szakképzett munkavállalót vonzana Németországba az új koalíciós kormány, hogy enyhítsék a demográfiai problémákat és a munkaerőhiányt.

Németország új koalíciós kormánya évente nagyjából 400 ezer szakképzett munkaerőt vonzana be külföldről, hogy ezzel kezeljék az országot és több iparágat is súlyosan érintő munkaerőhiányt és demográfiai problémát - írja a Reuters nyomán a napi.hu .

A szakképzett munkaerő hiánya mára olyan súlyossá vált, hogy drámaian lelassítja a gazdaságunkat - mondta Christian Duerr, a Szabad Demokraták (FDP) frakcióvezetője. Az elöregedő munkaerő problémáját csak korszerű bevándorlási politikával tudjuk kordában tartani, ezért a lehető leggyorsabban el kell érnünk, hogy százezer szakképzett munkaerő érkezzen az országba - véli Duerr.

Ennek érdekében már arról tárgyalnak, hogy óránként 12 euróra emelik a minimálbér összegét, hogy vonzóbbá tegyék a munkaerőhiánynak erősen kiszolgáltatott iparágakat, mint például az építőipart. Ez most egyre sürgetőbbé válik, ugyanis a munkaerő-állomány idén nagyjából 300 ezer fővel csökkenhet, mivel több idősebb dolgozó vonul nyugdíjba, mint ahány fiatal belép a munkaerőpiacra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek