Tocsog a korrupciótól a szombathelyi stadionberuházás

Állítja a helyi baloldal, miközben a jobboldal örül annak, hogy akár már ezen a héten munkaterületté nyilváníthatják a Rohonci úti stadiont. Indulhat a banzáj!

A hír ennyi: ma reggel rendkívüli zárt ülést tartott a szombathelyi közgyűlés. Ahol a jobboldali többség szavazatával ismét megerősítette

elkötelezettségét az új szombathelyi sportkomplexum megépítése mellett.

A képviselő-testület pedig szóbeli tájékoztatást kapott

a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházás aktuális állásáról.

Amit a jobboldal elfogadott, a baloldal pedig korrupciót emlegetve elutasított.

Baloldali sajtótájékoztató a rendkívüli közgyűlés után
Vágvölgyi Bálint

A villámgyors zárt ülés után a baloldali frakció rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol a képviselők a Hali stadionépítés körüli korrupciós ügyről beszéltek:

Már az sem volt jogilag helyes – kezdte a tájékoztatását Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető -, hogy egyáltalán ma zárt ülést tartottak. Ugyanis a képviselő testület a sportkomplexum ügyében semmilyen érdemi döntést nem hozhatott már, hiszen mint kiderült, a közbeszerzési eljárásban a beruházásért felelős önkormányzati cég ügyvezetője, dr. Szondy Szilvia január 8-án eredményt hirdetett. A győztes, egyedüli érdemi pályázóként pedig a Swietelsky lett.

Eredetileg 8,8 milliárd forint értékben írták ki a pályázatot

A közbeszerzés kapcsán ismeretes, hogy anno Szombathely, a fejlesztési minisztériummal, illetve a stadionberuházásért felelős önkormányzati céggel közösen egy három oldalú megállapodást kötött, 9,6 milliárd forintos értéken. Akkor a stadion és sportkomplexum építése 8,8 milliárd forintos értékben került kiírásra. A legkedvezőbb érvényes ajánlatot a Swietelsky csoport adta, de közel sem a kiírt beruházási összegre, hanem 13,151 milliárd forintra lőtte be a költségeket.

Czeglédy Csaba maga is tagja volt a pályázatokat elbíráló bizottságnak. Ahogy mesélte, a beérkező ajánlatot látva azzal kellett szembesülniük, hogy nincs elég forrás a stadion építésére, mivel a legjobb ajánlat is 4,4 milliárd forinttal haladta meg a pályázati kírásban szereplő 8,8 milliárdot.

Baloldali sajtótájékoztató a rendkívüli közgyűlés után
Vágvölgyi Bálint

Közben azonban, mint kiderült, az ügyvezető asszony, dr. Szondy Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának egy levele (amit lent egy keretes anyagban megtalál) alapján önhatalmúlag meghozta a döntés:

Az ügyvezető egy titkos kormányhatározatra hivatkozott, amelyben az szerepel, hogy a kormány egyetért azzal, hogy 2017-ik évi költségvetésben szerepeljen a szombathelyi sportkomplexum beruházására plusz 5,6 milliárd forint.

És akkor itt vagyunk az egyik fő problémánál

Azonban akkor, amikor az ügyvezető asszony a döntését maga meghozta, állította Czeglédy, nem állt rendelkezésre a plusz többmilliárdos fedezet, sem a kormány szándéknyilatkozata. Egy ígéret van csupán, semmi több erről a plusz 5,6 milliárdról.

Mi van akkor, ha a parlament esetleg úgy dönt majd, hogy mégsem áldoz erre a projektre a 2017-es évi költségvetésben?

Ami tovább bonyolítja a dolgot, hogy a költségvetési bíráló bizottság álláspontját 2016. január 8-án alakította ki, miközben a kormány (a titkos kormányhatározatból legalábbis úgy látszik), ezzel a kérdéssel már 2015-ben foglalkozott. Már azelőtt beígérte a plusz forrást, mielőtt a probléma ismert lett volna. Vajon a kormányzat honnan tudta, hogy hiányozni fog a Hali-stadion és sportkomplexum építéséből 5,6 milliárd forint?

Ilyen lesz az új Hali stadion
Ilyen lesz az új Hali stadion
Forrás: http://haladasstadion.hu/

Hogy tovább bonyolítsuk a kérdést: előzetesen nyolcan vették ki a pályázati csomagot, ebből mindössze hárman adták be, a többiek már idő előtt kiszálltak. (A beruházók a pályázati anyagból értesültek arról, mit kellene megvalósítaniuk a 8,8 milliárdból.) De a beadott három pályázó cég közül kettő már a hiánypótlást sem adta be.

Ehhez képest a pályázók elvileg nem tudhatták, senki sem tudhatta, hogy titkos kormányzati határozat miatt rendelkezésre fog majd állni pluszban több milliárd, és megemelik a beruházás költségvetési támogatását 5,6 milliárddal, azaz az egész bekerülési költség 57 százalékával.

Márpedig, ha ez az információ kiszivárogott, akkor aki számára ez ismert volt, az előnyt élvezett a pályázat során a többiekhez képest.

Akik azonban csak azt láthatták, hogy reálisan 8,8 milliárdból nem lehet megvalósítani ezt a beruházást, azok sorra visszaléphettek.

Egy valaki volt csak, aki a megadott összeghez képest jóval magasabb áron, 13,151 milliárdból végül bevállalta a pályázást, ez lett a Swietelsky.

Más kérdés az, hogy vajon, ha eleve 13, 2 milliárd forintnyi összegre lett volna meghirdetve a pályázat, akkor vajon hány érdemi pályázó adta volna be az anyagát?

A város még a látszatra sem ad

Másrészt ahelyett, hogy a tények ismeretében a város egy új közbeszerzési eljárást indított volna el, közgyűlési beleegyezés nélkül elfogadta a korábbi közbeszerzési eljárás egyetlen érvényben maradt pályázatát. Pedig az közbeszerzési eljárás újbóli elindítása mindösszesen plusz három hónap időcsúszást jelentett volna.

A baloldal szerint a közbeszerzési eljárást is meg lehetett volna hosszabbítani 60 nappal, március 26-ig jogszerűen lehetett volna a döntést meghozni, és addig támogatói megállapodást is köthetett volna a város a minisztériummal.

De ezek a dolgok senkinek sem fontosak. Ma pedig már munkaterület átadás is lesz.

Szó sincs arról, hogy a baloldal nem szeretne stadiont

A baloldali frakció tagjai kiemelték, számukra is nagyon fontos a beruházás, mert megérdemli Szombathely, hogy kapjon egy új stadiont, és a HVSE szakosztályai is, hogy méltó körülmények között tudjanak versenyezni, csak

az a tragédia, hogy bűnben fogant ez a beruházás, és, hogy tocsog a korrupcióban.

Szerintük ez az egész ügy jól megmutatja azt, hogy közbeszerzések területén mi zajlik ma ebben az országban.

Ilyen lesz az új Hali stadion
Ilyen lesz az új Hali stadion
Forrás: http://haladasstadion.hu/

A DK helyi politikusa, Kelemen Krisztián képviselő is hozzátette:

A városvezetés, a kormányzat még a látszatra sem ad, utólag módosítanak pályázati kiírást és feltételeket!

Szerinte az önkormányzati cég ügyvezetője ilyen fajsúlyos kérdésben nem dönthetett volna a testület jóváhagyása nélkül. Feltette ő is a kérdést, mi lesz, ha 2017-ben nem áll majd rendelkezésre a beígért plusz kormányzati forrás? Akkor értelemszerűen a városnak kell majd állnia a 4,4 milliárdos plusz számlát.

Másrészt, ha új közbeszerzési eljárást írtak volna ki, abba bele lehetett volna csempészni még a fedett jégcsarnok tervét is....

Végezetül még egy alapkérdést feszegettek, vajon miért becsülték ennyire alá előzetesen a stadionépítés bekerülési költségét? Mert a 8,8 milliárdos becslést azok lőtték be, akik ebben az országban egyébként is stadionépítésekkel foglalkoznak. Mi az oka vajon, hogy ők is több mint ötven százalékkal elmérték a bekerülési költséget?

Sokaknak a lényeg persze az marad, hogy akár már ezen a héten munkaterületté nyilváníthatják a Rohonci úti stadiont, és hamarosan indulhat a sportkomplexum építése.

Sajtóközlemény
Indulhat a sportkomplexum építése
Alcím: A baloldal a haladás ellen szavazott!

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata mai közgyűlésén a jobboldali többség szavazatával ismét megerősítette elkötelezettségét az új szombathelyi sportkomplexum megépítése mellett. A képviselő-testület szóbeli tájékoztatást kapott a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházás aktuális állásáról, a tájékoztató alapján pedig felkérte a beruházásért felelős cég ügyvezetőjét a további intézkedések megtételére.

Szombathely sportéletében örömteli és hosszú távon előremutató esemény, hogy megkezdődhet a Rohonci úton az UEFA 4 besorolású stadion építése.
Büszkék vagyunk arra, hogy a kormányzati segítségnek köszönhetően a HVSE és városunk az elavult, rossz állapotban lévő épületegyüttes helyett jövő év nyarára egy olyan új és modern sportkomplexumot kap, mely több ezer szombathelyi sportolását és szórakozását fogja szolgálni. Értetlenül állunk az MSZP szombathelyi városi elnökének politikai ámokfutása előtt. Czeglédy Csaba a beruházást bonyolító cég felügyelő bizottságának elnökeként, a közbeszerzési bíráló bizottság tagjaként előbb megszavazta a közbeszerzési eljárás eredményét, majd másnap szavazatát megpróbálta visszavonni. Ezen nem csodálkozunk, hiszen a szocialista politikus már számtalanszor bebizonyította, hogy politikai érdekeinek megfelelően módosítja mindig álláspontját és szavazatát.

Szombathely, 2016. január 20.
Szombathelyi Fidesz frakció
Tájékoztatás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet