Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tökéletes fogsor érhető el ezzel a különleges eljárással

Egy szép mosolynak fontos szerepe van önbizalmunk szintjében és az első benyomás kialakításában is, amit mások felé teszünk. Az ápolt külsőhöz nemcsak a szépen vasalt, jól szabott ruhák, makulátlan bőr és csillogó haj tartozik hozzá, hanem a szép fogak is. Egy mosolygós emberről mások is pozitívabb képet alkotnak, mint arról, aki zavarban van és rejtegeti a fogait.

Lehet, hogy téged csak a rés zavar a metszőfogaid között, esetleg nem találod elég fehérnek a mosolyod, vagy épp az apró zománc hibáidat rejtegeted. Egy külső szemlélő számára azonban negatív képet festhet a testbeszéded, ezen pedig akár egy állásinterjú vagy egy új kapcsolat sikere is múlhat.

Mielőtt megijednél, hogy csak hosszú és körülményes fogszabályozás, esetleg a fogaid lecsiszolását igénylő korona segíthet, ajánlunk egy másik megoldást, ez pedig a porcelán héj.

Mi az a porcelán héj?

A porcelán héj, ahogy a nevéből is sejthető, egy vékony kerámia lemez, ami leheletvékony rétegben fedi le a fogakat. A koronával ellentétben a fog előkészítéséhez nem szükséges azt jelentősen lecsiszolni. A porcelán héjjal gyorsan, egyszerűen és kíméletesen eltüntethetőek a fogfelszín apró egyenetlenségei, a fogzománc hibái és a fogak közti rések is. Míg a fogszabályozás egy hosszú és kényelmetlenségekkel járó folyamat lehet, ezzel a módszerrel akár már néhány nap alatt egységes és szép mosolyod lehet.

Milyen esetekre nyújt megoldást a porcelán héj?

Ha a fogfehérítés nem vált be

Sokan szeretnének ragyogóan fehér, hollywoodi mosolyt, a fogainknak azonban van egy alap színük, aminél fehérebbet még fogfehérítéssel sem lehet elérni. Ha mégis sikerül, az eredmény akkor is csak átmeneti lesz, és idővel a kávé, tea fogyasztása, vagy a dohányzás hatására a fogak újra elszíneződhetnek majd. Tartósabb megoldást jelent a porcelán héj felhelyezése, mely a gyökérkezelés miatt elszíneződött fogak esetében is alkalmazható.

Zavaró zománchibák esetén

A fogzománcban étrendünk, szájhigiéniánk, vagy épp genetikai tényezőink hatására is létrejöhetnek sérülések, elszíneződések. Ilyenek például a fog színétől eltérő krétafehér foltok, melyek egyfajta szuvasodásra utalnak. Ezek fluoridos ecseteléssel megállíthatóak ugyan, mégis sokakat zavarnak az önfeledt nevetésben.

Sérült, de egészséges frontfogak esetében

A legtöbbünkkel már biztosan előfordult, hogy összekoccantak a fogai. Ilyenkor szerencsés esetben nem történik semmi, ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor azonban lepattanhatnak apró darabok a fogzománcból, ami egyenetlenné teszi annak felszínét.

Rések, szabálytalanságok helyreállítása porcelán héjjal

A fogak közti rések, szabálytalanságok is gyorsan eltüntethetők porcelán héj felhelyezésével. Utóbbi esetben, ha nincs harapási diszfunkció, vagyis a szabálytalanság nem zavar a rágásban, harapásban, nem muszáj a hosszú, kényelmetlenségekkel járó és költséges fogszabályozást választani. Porcelán héj segítségével eltüntethetőek az esztétikai hibák és akár néhány nap alatt rendezett, egységes mosolyunk lehet.

Nyugat.hu

Hogyan készül a porcelán héj?

Az első lépésben egy szakember felméri a fogaid állapotát és közösen eldöntitek, valóban ez a legjobb megoldás-e a számodra. Ha a porcelán héj mellett döntesz, egy mosolytervező program segítségével már virtuálisan is gyönyörködhetsz a végeredményben, vagy egy moke up segítségével élőben is felpróbálhatod jövőbeli mosolyod.

Ezt követi a fogak előkészítése, ami helyi érzéstelenítéssel történik és, amely során egy leheletvékony (<1 mm) réteg kerül eltávolításra a fogak felszínéről. Erre illeszkedik majd a porcelán héj. A végleges héjak elkészítése igénybe vehet néhány napot, így az előkészített fogakról a technikus lenyomatot vesz és ideiglenes héjak kerülnek felhelyezésre, hogy megvédjék a fogakat az érzékenységtől.

A végleges héjak beragasztását egy próba előzi meg. Ha ennek során a porcelán héjak tökéletesen illeszkednek a fogak felszínére, egy speciális ragasztó anyaggal rögzítik őket és a tükörből már aznap egy új ember mosolyoghat rád vissza.

Porcelán héj: a tartós megoldás

Előnyei

A direkt héjakkal ellentétben, melyek akár egy ülésben is elkészíthetők, a porcelán héjak laboratóriumi körülmények között készülnek, így sokkal pontosabb és szebb végeredményre számíthatunk. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat mellett hosszú évekig is szépek maradhatnak.

A folyamat nem visszafordítható, bár a koronával ellentétben nem igényli a fogak nagy mértékű csiszolását, elülső felszínük megmunkálásra kerül, ami már nem növeszthető vissza.

Mi az a direkt héj?

A direkt héjat a fogorvos építi rá a fogfelszínre egy speciális anyagból. Gyors megoldás, mivel akár egy ülésben is elkészíthető, készítésében azonban nem vesz részt fogtechnikus.

Ha gyors és tartós megoldást keresel, a porcelán héjak számos probléma esetén segíthetnek, akár zománc hibákról, szabálytalanságokról, vagy elszíneződésekről van szó. Minden esetben fontos azonban a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia betartása, amivel nemcsak saját fogaidat, hanem az esetleg rákerülő esztétikai megoldásokat is sokáig épen tarthatod.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra