Tömeges elbocsátások jöhetnek az építőiparban

Segédmunkások tömegeitől kell majd elköszönni, ha jövőre csökken az építőipar teljesítménye.

A több mint egy éve tartó növekvő trendet megtörve, jelentősen visszaesett az építőipar teljesítménye júniusban - írja a Népszava . Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint nagy gondot jelent az anyagellátás kiszámíthatatlansága, a munkaerő- és kapacitáshiány, valamint az áremelkedések.

Az elemző szerint idén összesen 7 százalékos növekedés jöhet, ugyanakkor az alapanyag-ellátás problémái, a finanszírozási költségek látványos emelkedése, és a várhatóan csökkenő állami megrendelési volumen bizonytalanságot és lassulást hozhat.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke nem az idei, hanem a 2023-as, 2024-es év miatt aggódik. "A szerződésállomány volumenén hónapról hónapra látni fogjuk, hogy szép csöndesen elfogyott a plusz" - mondta.

Mint kiemelte, ha nehéz helyzetbe kerül az építőipar, akkor a be sem tanított segédmunkások nagy tömegétől kell majd megválni, mert nem lesz annyi munka, hogy szükség legyen rájuk. Hozzátette: a járvány éveiben az ágazat 35 ezer embert vett át más területekről, akiket elsősorban segédmunkásként alkalmaztak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek