Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tömeges lemondás lesz az MSZP-kongresszuson?

A hírek szerint a párttagok nem elégedettek az elnökséggel, lehetséges, hogy a teljes alapszabály-módosítást leszavazzák, és egy rendkívüli, februári tisztújítás lenne, amit az elnökségi tagok tömeges lemondása idézne elő.

Szombaton tartja kongresszusát az MSZP, az eredeti tervek szerint itt csak a párt alapszabályát módosítják. Erről nem is olyan régen Kunhalmi Ágnessel, a párt elnökségi tagjával, budapesti elnökével is beszélgettünk. Az MSZP egyébként kétévente tart tisztújítást, ilyenkor alulról, a helyei szervezetektől kezdve választják meg az új vezetőket, és a végén, a tisztújító kongresszuson az országos elnököt és elnökséget. A következő tisztújító kongresszust 2016-ra tervezik azzal, hogy az ott megválasztott elnökség viszi el a pártot a 2018-as választásokig.

Tóbiás Józseffel sokan elégedetlenek a pártban, például a mellette ülő Mesterházy Attila is
Nyugat.hu (Forrás: MTI)

Arról már korábban jöttek hírek, hogy a párttagság és az alacsonyabb szintű vezetők elégedetlenek a tavaly megválasztott pártelnök, Tóbiás József és az elnökség egy részének munkájával. Ezen nincs mit csodálkozni, a párt nem tudta érdemben növelni támogatóinak számát, a közvélemény-kutatások hibahatáron belüli ingadozást jeleznek csupán.

Az origo.hu információi szerint azonban meglepetések is történhetnek az amúgy unalmasnak ígérkező kongresszuson. A hírek szerint Tóbiás is számít arra, hogy a pártban komoly elégedetlenség van, és pártelnöki munkáját éles kritikák érik majd. De meglepetés is jöhet, az origo.hu úgy tudja, több elnökségi tag is lemondásra készül.

Ezzel az előrehozott tisztújítást akarják kikényszeríteni, az alapszabály szerint ha öt elnökségi tag lemond, akkor a teljes elnökséget és a pártelnököt is újra kell választani. A lap úgy tudja, Tóbiás ennek a pontnak az átírását is javasolta a kongresszuson, de a komoly ellenállást érzékelve letett róla.

Az origo.hu szerint a Borsod megyei jelöltek amúgy is kezdeményezni akarják a tisztújítás előbbre hozását, január végétől a helyi szervezetekben, áprilisban az országos elnökségben. Ha szombaton valóban lemond legalább öt elnökségi tag, akkor is ez a forgatókönyv valósul meg.

Tóbiás korábban kijelentette, hogy indulni akar elnökjelölként jövőre, mert ő négy évre tervezte pártelnöki munkáját.

Egyébként jelenleg nincs új, potenciális elnökjelöltje az MSZP-nek, így ha az elnökség

meg is puccsolja

Tóbiást, könnyen lehet, hogy a rendkívüli tisztújításon ő lenne az egyedüli induló. Ami valószínűleg tovább súlyosbítaná a párt amúgy is elég mély válságát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra