Káosz? Apokalipszis? Csak egy kis dugó Szombathelyen - videó

Katasztrofális helyzetről, káoszról számolt be több Olvasónk is a vasúti átjáró építése miatt Szombathelyre zúdított forgalom miatt. Kamerával tettük meg az utat.

Előre borítékolhatjuk, hogy nem aratunk osztatlan sikert az autósok között mostani írásunkkal, mi ugyanis nem fogunk sopánkodni, káoszról és apokalipszisről értekezni annak kapcsán, hogy a szombathelyi elkerülőről a városba terelték a 87-es út forgalmát. Sokan ezt tragédiának élték meg, mivel ismét találkozhattak kamionokkal Szombathely egy részén, valamint voltak, akik csak a harmadik lámpaváltáskor tudtak átjutni egy kereszteződésen.

Torlódás Szombathelyen útlezárás, elterelés miatt
Szombathely egy részén lelassult a forgalom
Tánczos Mihály

Kedden reggel fél nyolckor ültünk autóba és végigjártuk az érintett szakaszt. A Horváth Boldizsár - Vörösmarty -Szent Márton - Zanati út - 87-es szakaszt 18 perc alatt sikerült megtennünk. 3,4 kilométeres távról beszélünk, amelyet az iGO8 navigációs szoftver 5:37 percesre saccol. Tehát durván háromszorosára nőtt a menetidő.

Árnyalja viszont a képet, hogy ezen a szakaszon két körforgalmat és 12 (!) jelzőlámpás kereszteződést kellett leküzdenünk. Ha jószívűek vagyunk és csak három piros lámpát számítunk egy perces várakozással, akkor már ott tartunk, hogy "csak" alig több, mint kétszeres menetidővel kell számolnunk egy 3,4 kilométeres szakaszon.

Torlódás Szombathelyen elterelés miatt - kb. tízszeres gyorsításban

De vajon miért élték ezt meg tragédiaként nagyon sokan? Talán a telített sávok ronthatták sokak komfortérzetét. Valószínűleg jócskán akadtak, akik kicentizve indultak el reggel munkába, ahogy máskor is szoktak. Így minden akadály komoly stresszt okozhatott nekik. Biztosan voltak olyanok is, akiket a navigációs rendszerük idegesített a folyamatos "újratervezés" szöveggel, hiszen olyanokat is betereltek a városba, akiknek eszük ágában sem volt bejönni. A kamionok látványától is elszokhattak a belvárosban a szombathelyiek, most viszont ezekből is akadt néhány a városi kerülőúton.

Kedden rendőrök irányították a forgalmat több keresztező désben és ismét meg kell jegyeznünk, hogy az autóvezetők jelentős része nincs tisztában a rendőri karjelzésekkel. Az ilyen helyzetben megtorpanó sofőrök szintén fokozzák a dugó-fílinget. Tragikomikus, amikor egy ideges sofőr azt magyarázza vörösödő fejjel az előtte keresztben álló rendőrnek, hogy most neki kellene mennie, mert zöld a lámpa. Szerencsére láttunk pozitív példákat is. A mellékutcából, garázskijáróból kiengedett autók a nemes gesztus nélkül bizony hosszú percekig állhattak volna, mire esélyük lett volna a kikanyarodásra.

Torlódás Szombathelyen útlezárás, elterelés miatt
Rendőrök is segítették a haladást a problémásabb kereszteződésekben
Tánczos Mihály

Aki vezetett már Budapesten csúcsforgalomban, az valószínűleg könnyed sétagaloppnak fogja fel a mostani, szombathelyi állapotot. Aki pedig a kisvárosi közlekedéshez szokott, annak lelkileg megterhelő lehet a lelassult és megnövekedett forgalom. Idegeskedni azonban felesleges, attól nem halad gyorsabban egy jármű sem, legfeljebb a kétes manőverekkel, dudálással a többiek vérnyomását is sikerül megemelni. Azoknak is tanulópénz lehetett az eset, akik pontosan kiszámolják, mikor érnek be a munkahelyükre. Váratlan esemény máskor is előfordulhat, ráadásul ez nem is volt olyan váratlan.

Torlódás Szombathelyen útlezárás, elterelés miatt
Sokakat váratlanul ért a lezárás
Tánczos Mihály

Az elterelés oka ugyanis egy vasúti átjáró felújítása az elkerülőn, a Szombathely-Sopron vasútvonalon. A munkálatok megkezdéséről négy-öt nappal annak megkezdése előtt jelent meg közlemény a helyi sajtóban - így a nyugat.hu-n is -, ezek azonban szűkszavúak voltak, talán kevesen figyeltek fel rá. Ez tanulság lehet a jövőre nézve.

Torlódás Szombathelyen útlezárás, elterelés miatt
A fejlesztésnek ára van, most pl. néhány perc késés és kerülőút
Tánczos Mihály

Végezetül pedig csak egy ötlet azoknak, akik mérgelődnek a dugóban állva. Ha kinyitják az újságokat, böngészik a netet, akkor megdöbbentő képeket láthatnak már a szomszédos megyékből is. Összedőlt, vízben álló házak, autókra, utakra dőlt fák, megrongálódott hidak, tönkrement termés, elúszott javak, halálos áldozat. Az országban tomboló ítéletidőből Szombathely csak ízelítőt kapott. Míg nálunk most fejlesztés miatti elterelés okoz tíz perces, negyed órás késést, addig számos helyen a helyreállítások, újjáépítések miatt lesznek ennél sokkal fájóbb kiesések. Ebbe belegondolva pedig talán már nem is olyan sok az a szombathelyi negyed óra...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kényszerű kamionstop, tükörjég és útra havat szóró munkás – videókkal

Beszélgettünk kamionosokkal, toltunk Volán buszt, megörökítettük a végeláthatatlan kamionsort és tettünk két kört Vas megyében, az útviszonyokat tesztelve.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló