Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Törőcsik Mari lenyűgözte a rabokat a szombathelyi börtönben

Beszélgetésre érkezett a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetbe Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A fogvatartottak feltűnően lelkesen kérdezgették a művésznőt és jókat derültek az anekdotákon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdeklődő elítéltek foglaltak helyet a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében. Sokan voltak, de nem volt

teltház

, ami egyben azt is bizonyítja, hogy nem kivezényelt, hanem valóban kíváncsi rabok várták a beszélgetést. A törékeny, apró termetű asszony hátulról libbent be.

Jó napot kívánok, Törőcsik Mari vagyok.

- mondta, mire teljes csend lett. Valaki felsegítette a baseballsapkás színésznőt a pódiumra.

Az mi

? - kérdezte Törőcsik Mari, kameránkra mutatva és már állíthattuk is sarokba a szerkezetet.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Érdeklődő elítéltek előtt
Tánczos Mihály

A művésznő elmondása szerint már nem vállal a mostanihoz hasonló beszélgetéseket, de amikor a felkérés eljutott hozzá, nem mert nemet mondani.

Én már közelebb vagyok a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez. De arra gondoltam, mi lesz, ha elterjed a híre, hogy engem ide meghívtak és nemet mondtam? Ezt semmiképpen nem akartam!

Később még egyszer szóba került a meghívás és Törőcsik Mari akkor elmesélte, hogy nem szánalomból jött, vagy azért, mert ez egy börtön, és kíváncsi volt. Már több büntetés-végrehajtási intézetben is forgatott és akkor is beszélgetett rabokkal.

Jobban járnának egy fiatal sztárral, mint egy ilyen öregasszonnyal

- jegyezte meg a szokásos könnyedségével, amire nevetés volt a válasz a közönség soraiból. -

Zavarban vagyok, mert azt hittem, lesz beszélgetőpartnerem. Tőlem bármit lehet kérdezni, mert magamtól mit mondjak el azon kívül, hogy születtem Pélyen és szeretem a Tiszát?

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Történeteket mesélt
Tánczos Mihály

Velem való maguknak?

Aztán ebből a felvezetésből elindult a történet-folyam. Kezdve ott, hogy Törőcsik Mari szerette volna, ha a lánya falun is él. Korábban egy Balázs Béla filmjeiből összeállított programra érkezett a szeretőjével (későbbi férjével) Kőszegre, ekkor ismerte meg ezt a vidéket. A falusi háznézéskor Szombathelyen, a Claudius hotelben szálltak meg, innen „csámborogtak” Sopronig. Már hazafelé tartottak, amikor megálltak egy Zsirán falat meszelő asszony mellett és megkérdezték, tud-e eladó házat?

Velem való maguknak?

- kérdezte a nő, mire Törőcsik értetlenkedett az értelmetlen magyar mondat miatt.

Mi az hogy velem való?

- tette fel a kérdést, mire kiderült, Velem egy falu és Kőszeg mellett található. Bár a színésznő hulla fáradt volt, mégis elmentek Velembe. Amikor meglátta a Szent Videt közölte: itt szeretne élni. Velemben is meszelt egy asszony, aki megmutatta az egyetlen eladó házat, amit másnap megvettek.

Kérdések és történetek

Ezután az elítéltek kérdeztek és meglepő módon egymást érték a kérdések Chicagoról, ezüst Hugo díjról, filmszerepekről. Az egyik elítélt az Indul a bakterház forgatásáról kérdezte a művésznőt, mire Törőcsik közölte, nem sértődik meg, de abban nem ő játszott. A rabok által említett többi film viszont már helytálló volt, így azokról hallhattak történeteket az egybegyűltek. A művésznő azt is elmondta, hogy a sikeres színészi pályához született tehetségre van szükség, sok erőre és a mesterség kitanulására. Na meg jókora szerencsére és Törőcsik Marit bevallása alapján a tenyerén tartotta őt az Isten a szerencsét tekintve. A Rákosi korszak sematikus filmjeitől (hogyan kell élmunkásnak lenni, mitől kiváló a termelés stb.) eljutottunk Törőcsik Mari első filmjéhez, a Körhintához. Még itt is látható a dilemma: belép a TSZ-be, nem lép be a TSZ-be? De a nagy különbség az volt, hogy „itt fölzengett a szerelem”. Ezután tíz évig nem is fogadták színpadon azzal az indokkal, hogy se beszélni, se mozogni nem tud.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Kézfogás - Törőcsik Marinak az újraélesztése óta görcsben van a jobb keze
Tánczos Mihály

Végül Major Tamás szárnyai alá került, aki nem látta a Körhintát. Major egy frissiben felújított, pár napig tanult Shakespeare mű próbáján kerek-perec közölte, hogy szerinte Törőcsik semmit nem tud, de mielőtt a fiatal művésznő összecsuklott volna még hozzátette: „Nem baj. Majd leírják magáról, hogy nem jön át a rivaldán. De kivételes ízlésre vall, hogy maga képtelen használni az általam annyira utált és gyűlölt általános színészi eszközöket. Itt viszont tehetségek között kibontakozhat. Árnika, jöjjön be! Itt van egy tehetséges gyerek, aki semmit sem tud. Tanítsa!”

Ne vegyenek el pénzt a színházaktól!

Törőcsik Mariról megtudhattuk, hogy nem használja az Internetet és a mobiltelefonjához is csak annyira ért, hogy bekapcsolja és hívjon rajta számokat. A színházat pedig óriási dolognak tartja és bár nem politizál, azt minden kultuszminiszternek elmondja, hogy a színházaktól ne vegyenek el pénzt, mivel a világ legkomplikáltabb, legnagyobb műveit ott mutatják be és ott együtt van az adó és a kapó. Ha jó az előadás, az óriási siker mindkét félnek. Ettől függetlenül a legtöbb pénzt a színházaktól veszik el, de nem mernek szólni, mert másra sincs pénz.

Óriási színészeink vannak, csak nem tudunk róluk

Az egyik rab meg is kérdezte ezután, hogy miért nincsenek most olyan nagy színészek, mint régen pl. Csortos, Kabos? Törőcsik Mari először arra kérte a rabokat, ne álljanak fel, ha kérdeznek tőle, mert őt ez zavarja, mire a rab azonnal válaszolt, hogy ő ezzel megtiszteli a színésznőt, mert nagyon sokra tartja. „Engem már azzal megtiszteltek, hogy ide eljöttek” - replikázott nyomban Törőcsik Mari és rátért a válaszra is.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Tájkép és sárga rózsa - a börtönben kinyomozták, melyik a kedvenc virága
Tánczos Mihály

Most is csodálatos színészek vannak. És én azt kértem már sok helyen, hogy legalább évente kétszer az állami televízió – M1, M2, Duna -, de a többi televízió is tűzzön műsorra színházi közvetítéseket! Ne értsék félre, nem az hiányzik, hogy még egy helyen megjelenjek, hiszen 56 éve vagyok pályán. De ennyit kutya kötelessége lenne megtenni a televíziónak, hogy mindenkihez eljusson, micsoda tehetségeink vannak! Óriási színészek játszanak ma is magyar színházakban, csak nem tudnak róluk azokon kívül, akik eljutnak színházba. Amikor a Pécsi Színházi Találkozón a legjobb előadások futnak, olyankor beszélhetnének a színészekkel, vagy a színikritikusok díjának átadásakor is megemlíthetnék, hogy ilyen csodálatos művészek dolgoznak és akkor talán lennének olyanok, akik kíváncsiak lennének rájuk élőben is. A televízió úgy tesz, mint ha nem lenne Magyarországon színház!

Elítéltek szavaltak

Ezután három elítélt mondott verset Törőcsik Marinak a színpadon. Egyikőjük Tóth Árpád verset szavalt, a másik két rab pedig saját, már rácsok mögött írt költeményét adta elő. Váratlanul egy negyedik elítélt is felállt és kérte, hadd szavaljon el ő is egy verset a művésznőnek. Törőcsik Mari odasétált az elítéltek közé és meghallgatta a szavalatot, majd közölte, hogy nem fog udvariaskodni, de őszintén tetszettek neki a versek, mert magyarul, tökéletes hangsúlyozással adták elő és nem a mostanában a televízióban is megszokott „énekléssel”, hadarással.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Szavalás után
Tánczos Mihály

Tájkép, rabtól

Törőcsik Mari még válaszolt néhány kérdésre, majd elbúcsúzott a raboktól. Vastapsot kapott. Ajándékba egy elítélt által készített festményt és emlékplakettet nyújtottak át neki, amin nagyon meglepődött. Szeretett volna találkozni azzal a rabbal, aki a festményt készítette, de ő már szabadult. Az irodában egy róla készült fotót dedikált, a hozzá tartozó szöveget viszont úgy diktálta:

A "halálom" óta nem tudok írni, így a kedves fiának diktálom, hogy...

Élet a halál után

Rákérdeztünk a művésznő halálára is. Törőcsik Mari ugyanis a klinikai halál állapotából tért vissza.

Az Isten azt mondta: ennek a nőnek olyan gyönyörű életet adtam, még a halála is ilyen szép legyen?” Ezért aztán visszahozott. Ami ebből fantasztikus a számomra az az orvosok, ápolók, betegek, látogatók özöne. Itt szembesültem vele, milyen sokan szeretnek. Ez bizony jólesik az embernek. A világon a legfontosabb, hogy szeretni tudjunk. Két hónapig nagyon kiszolgáltatott helyzetben voltam, de akkor is boldog. Drága jó anyám 80 éves kora körül kapott egy agyérgörcsöt. Öt napig kómában volt. Én is az ötödik napon ébredtem fel a kómából és láttam, hogy nem Velemben vagyok. Teljesen tiszta volt a tudatom és egyszerre az villant be, hogy biztosan olyan dolog történt velem, mint Édesanyámmal. Azzal is szembesültem, hogy az egyik pillanatról a másikra elmehet az ember. De nem ezzel foglalkozom.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Tánczos Mihály

Törőcsik Mari az elmúlt években is forgatott, színházban játszott. Amikor erre rákérdeztünk csak annyit mondott mosolyogva:

Istenem, túlvállalom magam.

Fellép még a Nemzeti Színházban is. Mint kiderült, velemi szomszédai nem hallhatják őt, amint a kertjében szöveget gyakorol, mert csendben tanul és csak tíz percekig. Búcsúzásként még egyszer megdicsérte a versszavalókat és csendben kilibbent a szigorúan őrzött létesítményből.

Megszólaló elítéltek

Kifejezetten érdekelt ez a beszélgetés, azért jöttem el. Van színházi és filmes emlékem is Törőcsik Mariról, a 80-as, 90-es években több színdarabban is láttam személyesen. Nagyon szeretem a színész- és író-olvasó találkozókat, mert olyan információk hangzanak el, olyan személyes a légkör, ami más formában nem jöhet létre. Nagyanyámat láttam benne félig-meddig

– mondta el a nyugat.hu-nak az egyik, nevét nem vállaló elítélt.

Kovács Tamás viszont az arcát is vállalta. A férfivel már többször találkoztunk a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Láttuk szavalni március 15-i ünnepségen, vagy felkészülni Balogh József költő-tanár szakkörében. A súlyos bűncselekmény miatt várhatóan 2019-ben szabaduló férfi kicsit megrökönyödve nézte Törőcsik Marit, nem ez volt az elképzelése a Nemzet Színészével kapcsolatban. A férfi úgy képzelte, a színésznő odamegy és előadja a nagy színészt, majd távozik. Ehhez képest sokkal emberibb arcát láthatta az általa tisztelt művésznőnek, pozitívan csalódott. Ő is csatlakozott az előző megszólalóhoz és jóságos nagymamához hasonlította Törőcsik Marit.

Törőcsik Mari a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Kovács Tamás saját versét szavalta
Tánczos Mihály

Kovács Tamás elmondta, nem akart egy olyan verset szavalni, amit már sokszor hallhatott a művésznő, ezért esett saját, megtörtént eseten alapuló versére a választás. Abban is bízik a férfi, hogy Törőcsik Mari talán így láthatta, hogy az elítéltek is érző emberek és nincsenek teljesen kirekesztve a világból. Azt pedig nem gondolta, hogy egyszer a Nemzet Színészének szavalhatja saját, rács mögött írt versét A Koldus című költemény még a Szegedi Fegyházban született 2009-ben és első díjat ért el a fogvatartottaknak rendezett versenyben.

Törőcsik Mari

Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Felesége volt Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, jelenlegi férje Maár Gyula Kossuth-díjas rendező. (Forrás és további adatok, filmek, szerepek: Wikipedia )

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés