Török Gábor előre megmondja a tutit

Melyik pártnak mi a siker és mi a kudarc az EP-választáson.

Elemzést tett közzé Török Gábor politológus Facebook-oldalán, amelyben felvázolta, szerinte melyik lista milyen eredményt tekinthet sikernek, valamint kudarcnak az európai parlamenti választáson.

Ezt írja: "Minden választás értelmezési küzdelem is, különösen az egy olyan, ahol 1) a választás után nem jön létre kormány és 2) minden mandátumot szerzett párt "nyer" valamit és valamennyit. Az EP-eredményeket is (hasonlóan az önkormányzatihoz - lásd korábbi poszt) hetekig, hónapokig rágjuk majd, hiszen itt tényleg semmilyen objektív mércéje (leszámítva a mandátumszerzést) nincs a sikernek és a kudarcnak. Érdemes tehát előre elmondani, hogy szerintem hogyan érdemes értelmezni az adatokat: leginkább a korábbi eredmények, a várakozások és az előzetes tudásunk alapján. Csak két példa:

1) ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt.

2) ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) - ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek