Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Török Gábor: Az ellenzéki önkormányzati győzelmek lehetőséget, de nagy veszélyt is tartogatnak

A politikai elemző úgy véli, a választópolgárok várják az ellenzéki együttműködés folytatását, de azt is, hogy jól teljesítsenek az ellenzéki önkormányzatok.

Néhány nappal ezelőtt járt Szombathelyen Török Gábor politikai elemző. Az Éhen Gyula Baráti Kör rendezvényén Török Gábor szerint a 2022-es országgyűlési választáson egyenlő eséllyel indul a Fidesz és az ellenzék 2020. January 24. 11:54 Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel beszélgetett az önkormányzati választás hatásáról, ellenzéki lehetőségekről, a 2022-es országgyűlési választásokról. Török Gáborral a beszélgetés után készítettünk rövid interjút.

Nemrégiben azt mondtad, nem biztos, hogy Orbán Viktor 2023-ban is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának. Ennek tényleg van realitása?

Szerintem a „nem biztos” nem olyan nagyon erős állítás, és inkább a korábbi időszakkal szembeállítva van ennek jelentősége. Szerintem 2019 előtt mindenki úgy gondolta, biztosan hosszú időtávon keresztül marad életképes az Orbán-rendszer.

Mészáros D. Zsolt

Úgy tapasztalom, hogy a 2019-es önkormányzati választás után nagyon sokak gondolkodásában, egyébként a miniszterelnök gondolkodásában is, végbement egy olyan változás, hogy kétesélyesnek, nyíltnak gondolja a 2022-es parlamenti választást. Nem dőlt el semmi, csak arról beszélek, hogy valóban egy új helyzet állt elő a centrális erőtér megszűnésével, és azzal, hogy az ellenzék láthatóan képesnek mutatkozik annak felismerésére, hogy a választási rendszer mit követel tőle.

Ez az új helyzet azt hozza magával, hogy igen, elképzelhető lehet az, hogy 2022-ben nem sikerül a Fidesznek folytatnia a kormányzást, abban a formában, ahogyan eddig, és koalícióra kényszerül. De maga a miniszterelnök nyilatkozott arról, hogy koalíciós kormányzásnak ő már nem lenne miniszterelnöke. Ebben a szituációban az idézett mondatom elképzelhetővé válik. Egyszerűen erről van szó.

A fő változás, hogy miközben 2010-től egészen 2018-ig a magyar politikában egyre nyilvánvalóbbá, erősebbé vált az az érzés, hogy ez a rendszer megcsontosodik, megváltoztathatatlan, ez az érzés most megfordult, megváltozott.

Az iménti beszélgetésből feltűnt az a gondolatmeneted, hogy megváltozott a választók gondolkodása, elhiszik azt, hogy akár változás is lehet. Szombathelyen tavaly ősszel szinte könnyedén győzött az ellenzék, kényelmes többségük van. Itt most ellenzéki, kormányváltó hangulat van. Elképzelhető, hogy itt és abban a tíz megyejogú városban, ahol az ellenzék győzött, ez a gondolkodásbeli változás kitarthat 2022-ig is?

Az ellenzéki választók valóban ellenzéki gondolkodásúvá váltak. Tehát a pártkötődés kevésbé fontos számukra. A lényeg, hogy számukra az a fő motiváció, hogy ne folytatódjon a Fidesz kormányzása. Ezt láttuk már egyébként a 2018-as taktikai szavazásoknál is, és 2019-ben is. A 2019-es ellenzéki siker ráadásul reményt is adott nekik, ami korábban alig-alig volt számukra.

Mészáros D. Zsolt

Azt gondolom, nyilvánvaló, hogy ez a lassú és szerves folyamat nem áll meg 2022-ig. Az ellenzéki szavazók nyilvánvalóan azt várják az ellenzéki pártoktól, hogy az önkormányzati választásokra létrehozott ellenzéki egységet teremtsék meg a parlamenti választásra is. Nyilvánvaló, ehhez az a motiváció, amit az őszi önkormányzati választás eredménye adott, szerintem ki fog tartani 2022-ig.

De ez nem is csak egy vélemény, a közvélemény-kutatások világosan mutatják, ha nincsenek is többségben, de jelentősen erősödtek azok, akik ma kiélezettebbnek gondolják 2022-t. És ahogyan közeledünk az országgyűlési választásokhoz, szerintem ez a tábor egyértelműen növekedni fog.

Ma minden kalkuláció, minden prognózis azt mutatja, hogy a 2022-es választás nem olyan lesz, mint a 2014-es és a 2018-as, más formában is mérkőzik meg egymással a kormány és az ellenzék. Lesz Fidesz és nem-Fidesz, ahogyan ezt Lázár János is megfogalmazta, a szavazótáborok elszántsága, eltökéltsége, reménysége is másként fog alakulni.

Említettük már a tíz, ellenzéki vezetésű várost, de vannak kisebb városok is, ahol az ellenzék irányít. Ezeknek az ellenzéki városvezetőknek most két évük van, hogy alternatívát mutassanak fel a korábbi helyi politizálásra. Ha ezt jól csinálják, be tudnak-e mutatni egy vonzóbb alternatívát a szavazóknak?

Nyilván az ellenzék számára nagy lehetőség, hogy helyi hatalmi pozíciókhoz jutott, hogy nem csak ellenzékként, hanem cselekvőként is megmutathatja magát. De érdemes arról is nyíltan beszélni, hogy erőforrásokhoz juthatnak, ami fontos lehet most is és 2022-ben is.

Mészáros D. Zsolt

Ugyanakkor ennek van egy veszélye is. Nyilvánvalóan az ellenzéki politizálás egyfajta felelőtlenséggel is jár abban az értelemben, hogy nem számon kérhető a cselekvés. A cselekvőnek megvan a lehetősége, hogy alkosson, de megvan a veszélye is, hogy ha nem alkot, nem tud létrehozni valamit, akkor lejáratódik.

Azért ez egy duplafenekű lehetőség az ellenzék számára. Mert abban az esetben, ha a helyi koalíciók rosszul teljesítenek, vagy menetközben felborulnak, a különböző szereplők nem tudnak egy irányba húzni, aminek nyilvánvalóan jelentős az esélye, hiszen ezek különböző pártokból létrehozott koalíciók, akkor ez rosszabb helyzetbe hozhatja az ellenzéket 2022-ben, ezeken a helyeken.

Itt van Szombathely példája. Most a figyelem nyilván az ellenzéki egység felé fordul, de ha rosszabbul teljesítenek, mint a korábbi fideszes városvezetések, esetleg felbomlik az egység, akkor az helyben sokkal rosszabb helyzetet eredményez 2022-ben az ellenzék számára, mintha a városvezetői pozíciót a Fidesz foglalta volna el.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra