Megint rengeteg kórházban szűnnek meg ellátások

Újabb, közel harminc kijelölő határozat jelent meg február 21-én a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján. Ezekből vannak visszavont határozatok, de többségük leálló, szünetelő ellátásokról szól.

Többek között gondok vannak az urológiai ellátással a MEDI-AMB Nonprofit Kft. ibrányi székhelyű ellátónál, ahol személyi feltételek átmeneti hiánya miatt szüneteltetik egészen visszavonásig az urológia járóbeteg-szakellátást a hvg.hu összefoglalója szerint.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház a pszichiátriai szakrendelésén a pszichiátriai gondozói ellátás tekintetében, heti 25 szakorvosi órából 12 közfinanszírozott szakorvosi óra szünetel, míg a pszichiátriai szakorvosi ellátásnál heti 13 órából 9 szakorvosi óra. Mindez szintén a humán erőforrás hiánya miatt és visszavonásig érvényes.

Ugyanitt nem tudják ellátni a csecsemők csípőszűrési feladatának – UH diagnosztikai háttérrel történő – ellátását.

Előreláthatóan egy évig, de lehet, hogy még tovább is, szünetel a gyermek tüdőgyógyászat járóbeteg-szakellátás a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban. Az indoklás szerint itt sincsenek meg az ellátáshoz szükséges személyi feltételek.

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet ellátási területéhez tartozó települések lakosainak ellátására a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás I. progresszivitási szinten nyújtott aktív fekvőbeteg-szakellátás vonatkozásában két másik intézményt, a Békés Vármegyei Központi Kórházat és a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központot jelölték ki. Az erről szóló határozat szintén visszavonásig, azaz határozatlan ideig érvényes.

Visszavonásig szünetel az onkológiai járóbeteg szakellátás a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben, személyi feltételek hiánya miatt. Az érintett rákos betegeknek a 60 kilométerre fekvő Győrbe kell menniük.

2023 október elején, az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója pedig jelezte, hogy 2024 október 31-ig a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai szakrendelés személyi feltételek hiánya miatt szünetel.

Hasonló problémával küzd a pásztói Margit Kórház, ahol szintén nem tudják ellátni a gyermek- és ifjúságpszichiátriai járóbeteg rendelésre érkező pácienseket.

Dr. Kökény Zoltán a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház orvosigazgatója levélben tájékoztatta az NNGYK-t, hogy humán erőforrás hiánya miatt az angiológia (érbelgyógyászat), az érsebészet és a lymphológia (nyirokerek megbetegedései) ellátásokat szüneteltetni kényszerül. Az NNGYK ezért négy másik fővárosi kórház között osztja szét az érintett betegeket.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban november közepétől visszavonásig nem tudják fogadni az infektológia járóbeteg-ellátásra érkező betegeket. Itt sincs nagy meglepetés, személyi feltételek átmeneti hiányát jelentette a kórház.

Hétvégén nincsen akut ügyeleti urológiai fekvőbeteg-szakellátás a budapesti budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, helyette szombatonként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe, vasárnaponként a Péterfy Sándor Kórházba lehet menni.

A Zala vármegyei Szent Rafael Kórházban pedig a kézsebészet járóbeteg ellátás szünetel határozatlan ideig és a hatóság az ajkai Magyar Imre Kórházat jelölte ki a betegek ellátására, azonban korábban pont az ajkai intézmény jelezte, hogy nem tudja ellátni a kézsebészetre érkező betegeket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek