Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A trafikmutyira az ügyvédi szabályok sem érvényesek?

Szakács Dávid szombathelyi képviselő édesanyja öt trafikot működtet cégével. Ez összeférhetetlen az ügyvédi hivatással.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két hete írtunk arról , hogy Szakács Dávid, szombathelyi városi képviselő édesanyja, Szakácsné dr. Csordás Ildikó az egyik tulajdonosa és hivatalos képviselője a Vasi Tobago Kkt.-nak. A cég öt nemzeti dohánybolt koncesszióját nyerte el áprilisban, egyébként tavaly december elején alapították.

Összeférhetetlenség

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kkt.-ra (kereskedelmi közkereseti társaság) vonatkozó szabályok szerint a kkt. tulajdonosai teljes vagyonukkal felelnek a cégért. (Ez nem különleges szabály, így van a betéti társaságoknál is.)

Ugyanakkor az ügyvédeknél éppúgy, mint sok másik szakmánál, léteznek speciális szabályok, többek között meghatározzák, milyen tevékenységek tiltottak számukra. És ezek között van a következő is:

Az ügyvéd nem végezhet személyes közreműködéssel vagy korlátlan anyagi felelősséggel járó vállalkozói tevékenységet.

(Ez azért van, mivel az ügyvéd egyéni vállalkozónak minősül, és egyszerre nem lehet két korlátlan anyagi felelősséggel járó tevékenységet folytatni. A Szerk. ) Vagyis, Szakácsné dr. Csordás Ildikó nem lehetne tulajdonosa egy kkt.-nak, miközben folytatja ügyvédi praxisát is. Persze, ez nem csak rá vonatkozik, hanem minden ügyvédre.

A kamara csöndben van

Az összeférhetetlenségre az ügyvédi kamarának kellene felhívnia a szabálysértő ügyvéd figyelmét, és felszólítani, hogy szüntesse meg a szabálysértő állapotot. Így közel két hete megkerestük a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát. Kérdéseinket e-mailben tettük fel, arra voltunk kíváncsiak, hogy a kamarának van-e tudomása az említett összeférhetetlenségről, és ha van, tettek-e valamit annak megszüntetése érdekében.

Választ nem kapva, a múlt hét elején felhívtuk telefonon a kamara elnökét, dr. Tóth Lászlót. Ő először elég indulatos volt, majd közölte, tud levelünkről. És azt mondta, múlt péntekig eldönti, hogy egyáltalán válaszol-e rá.

Azóta elmúlt péntek, választ nem kaptunk. Persze, ha levelünkre reagálás érkezik az ügyvédi kamarától, annak helyt adunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Öt trafik a szombathelyi városi képviselő anyjának

Az öt trafikot elnyert cég egyik tulajdonosa Szakács Dávid édesanyja, a másik egy körmendi Fidesz-aktivista. (Frissítve.)

Mindentől függetlenek a nemzeti dohányboltok

Az önkormányzat még abba sem szólhat bele, hogy hol legyenek a trafikok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés