Szerelőnek álcázzák magukat a tolvajok

Ne nyissunk ajtót olyan szakembernek látszó személynek, aki nem tudja felmutatni cége arcképes igazolványát. Többen ráfizettek már erre.

Néhány hete történt Szombathelyen, hogy a Főtér egyik lakásába három, egyforma munkásruhába öltözött férfi csengetett be. Az egyedül otthon lévő nyugdíjassal közölték, mérőórákat jöttek ellenőrizni. A gyanútlan néni be is engedte őket. Ketten a mérőórákat nézegették, szakaszerűnek tűnő kérdéseket tettek fel a néninek, a harmadik pedig… Nos a harmadik addig körülnézett a lakásban, és értékes zsákmányt pakolt el. Majd a

szerelők

közölték, hogy minden rendben, összepakoltak és elköszöntek. A néni pedig később vette észre, hogy százezres értékei tűntek el.

Nincs olyan, hogy általános ellenőrzés

Mindezt a néni szomszédja, egy fiatal, egyetemet végzett ismerősünk mesélte el. Hozzátette, bármennyire is ébernek tartja magát, ő is beengedte volna az udvariasan viselkedő, határozott férfiakat. Semmi gyanú nem kelt volna benne, hiszen számára is egyértelmű, hogy a különféle mérőórákat időnként le kell ellenőrizni.

Legyünk óvatosak - illusztráció

Mint kiderült, ez nem így van. A legbővebb információt a szombathelyi Távhőtől kaptuk, Kocsis Tóth Ildikó ügyfélszolgálati vezető elmondta, csak úgy, minden ok nélkül nem ellenőriznek mérőórákat. A cég szakemberei csak néhány indokolt esetben csengetnek be lakásokba.

Ilyenek például a szerelési munkák, de ezeket alapjában véve a lakó rendeli meg, és előzetes időpontegyeztetés után történnek. Ha tömeges vízóracserére kerül sor, akkor előre értesítik a lakókat, általában a közös képviselőn keresztül, aki az időpontot ki is függeszti a lépcsőházi faliújságra.

Kérjük el az igazolványt

Van extrémebb eset is, mondjuk, ha valaki többszöri felszólítás esetén sem fizet a szolgáltatásért, akkor a szerelők kikapcsolni mennek, de ezt levélben közlik előre. Szóval, a cég szakemberei mindig előre bejelentik látogatásukat. És ami a legfontosabb, mindannyian rendelkeznek a vállalat logójával, a vezérigazgató aláírásával ellátott fényképes igazolvánnyal. Ezt kérés nélkül is mutatják, de el is lehet kérni tőlük.

Kocsis Tóth Ildikó adott egy tanácsot is. Ha a lakó mindezek után is bizalmatlan, kérjen néhány perc türelmet és hívja fel a cég ügyfélszolgálatát, ott meg tudják mondani, az adott címre valóban tőlük mentek-e ki a szerelők.

Hasonlóan nyilatkozott a többi közműszolgáltató is, akár vízórákról, akár elektromos áramról, akár vezetékes gázról van szó. Minden cégnél használják a fényképes igazolványt, és előre értesítik is a lakókat. Persze, előfordulhat olyan eset, hogy a lakó nem veszi észre a faliújságra kifüggesztett hirdetményt, vagy nem kapja meg a levelet.

Az egészséges bizalmatlanság

Ilyenkor az a legegyszerűbb, hogy a becsengető, szakembernek látszó személyt megkérjük, mondjon egy telefonszámot, ahol érdeklődhetünk a munkáról. Ez általában önmagában is sikerrel jár. Szóval, legyünk észnél, egy korábbi rendőrségi tájékoztatóból idézve:

éljünk az egészséges bizalmatlanság módszerével

.

A pénzünk bánthatja...

De nézzük, milyen esetek történtek a közelmúltban megyénkben. Januárban Körmenden az önkormányzat dolgozóinak adta ki magát két személy, egy idős nő figyelmét elterelve 700 ezer forintot vittek el. Áprilisban Sárváron szintén egy idős nő volt az áldozat, itt gázóracserére hivatkoztak a hívatlan látogatók, az eset a néni megtakarított pénzébe került.

Július elején Szombathelyen egy idős férfihoz csengetett be egy nő és egy férfi, azt mondták, a nyugdíjas szakszervezet képviselői. Közben még két nő is csengetett, végül ellopták a férfi 300 ezer forintját.

Többféle módszer van

Vannak persze más trükkök, amelyek nem annyira a hiszékenységre, hanem a segítőkészségre alapoznak. Februárban például Szombathelyen egy idős bácsi lakásába jutottak be pénzváltás ürügyén, megfigyelték, hol tartja a megtakarított pénzét, így már könnyen elloptak egymillió forintot. Ismert trükk az is hogy szomjúságra hivatkoznak és vizet kérnek. Márciusban és áprilisban is történt ilyen eset a megyeszékhelyen, összesen 200 ezer forint bánta.

Aztán vannak azok, akik mindenféle dolgokat árusítanak, vagy eladó cuccok iránt érdeklődnek. A megyében ebben az évben négy ilyen eset volt. A fentiek közül egyébként egyedül egy hegyhátsáli trükkös lopás tetteseit fogták el a helyszínen még januárban, a sértett itt pontos személyleírást adott.

Erre is alapozva írjuk most le a mi jótanácsainkat. A munkára hivatkozó embereket csak a fentebb említett ellenőrzés alapján engedjük be a lakásba, másokat pedig semmiképpen, főleg, ha egyedül vagyunk. A hívatlan látogatókat figyeljük meg jól, hogy később személyleírást tudjunk adni róluk. Még jobb, ha meglessük, milyen típusú, színű autóval közlekednek, ha tudjuk, írjuk fel a rendszámot is. Aztán minél hamarabb hívjuk a rendőrséget, a többi már az ő dolguk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló