Tudta, hogy egy 700 méteres alagút is fut Szombathely alatt?

A Derkovits városrészt köti össze Oladdal. Horváth Soma alpolgármester vitt le minket.

Sötét, elsőre kissé ijesztő föld alatti alagútba vitt le minket Horváth Soma városüzemeltetésért is felelős alpolgármester egy hétköznap délelőtt. Persze egy percig nem aggódtunk, a lelkiismeretünk tiszta, az alpolgármester pedig békés ember hírében áll.

Vízműtörténeti kiállítás Szombathelyen
A 26 darab fúrt kút egyike. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Akár valamilyen menekülős akció- vagy kémfilmet is lehetne itt forgatni, de mivel egyikünknek sincsenek színészi ambíciói, ez a fajta forgatás elmarad, viszont mégiscsak előkerül a kamera, hiszen kevesen tudják, hogy ez a körülbelül hétszáz méteres alagút 26 darab fúrt kutat köt össze a Derkovits városrésztől az oladi Pásztor csárdáig.

Vízműtörténeti kiállítás Szombathelyen
A 26 darab fúrt kút egyike. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A szervizalagút már nem üzemel, bejárata a Vasivíz Északi Gépháza alatt található. Utóbbi patinás épülete a Váci Mihály utca tömbjei mögött bújik meg, több mint 125 éves, és 1998. óta itt található a város víztörténeti múzeuma.

Vízműtörténeti kiállítás Szombathelyen
A patinás épület. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A múzeumban az ókortól napjainkig mutatják be Szombathely vízellátásának történetét. A legkisebbek is megtudhatják, hogy például hogyan jut el a víz a fogmosópoharaikba az esti fogmosáshoz.

Horváth Soma mellett Nagy Edina, a Vasivíz Zrt. startégiai projektvezetője kalauzolt minket.

Arra az óvóhelyre is bementünk, ahová a világháborúk idején az a gépész húzódhatott be, akinek mindenféle körülmények között biztosítania kellett a kutak műszaki ellátását.

A kiállítás ingyenes látogatható, előzetes bejelentkezés alapján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely