Eddig: 1 799 863 / 3 000 000 Ft, 94 támogató. Még4nap.
Légy része az igazságnak!

Tudta, hogy van egy mini emlékmű is Szombathelyen?

Megcsodáltuk, megfotóztuk.

Hamarosan felújítják a szombathelyi felszabadulási emlékművet, amely egy, a 60-as évek végén megfogant szocialista gondolat: emeljenek egy építményt a városban az 1945-ös felszabadulás 25. évfordulójára. A tervezéssel Heckenast János építészt és településtervezőt bízták meg, aki 1969-ben Ybl-díjat kapott. Az emlékmű az építész szerint a szabadság örömét, az építő munka lendületét, a felgyorsult fejlődést próbálja formába önteni.

De azt talán kevesebben tudják, hogy Szombathelyen a Felszabadulás Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet területén áll egy miniatűr emlékmű is, vagyis az eredeti építmény kicsinyített mása. Íme:

Mini emlékmű
Mészáros D. Zsolt

A kicsi emlékműről sokat nem lehet tudni. Még 2018-ban írta róla Orbán Róbert , hogy valószínűleg a Téesz alapításának 25. évfordulójára készítették 1975-ben.

Szombathely régen és ma - A felszabadulási emlékmű
Az eredeti emlékmű 1971-ben
Berzsenyi Dániel Könyvtár archívum - Jákfalvi Elemér, 1971.
szombathelyi Felszabadulási emlékmű
Így néz ki napjainkban
Mészáros D. Zsolt
Mini emlékmű
Ez pedig a mini emlékmű
Mészáros D. Zsolt

Érdekesség, hogy a vörös csillag, amit az eredeti emlékműről már régen eltávolítottak, a kicsin még mindig látható, igaz a színe már valószínűleg elkopott az idők folyamán. A mellette lévő táblán a Téesz alapítóinak névsora áll.

Mini emlékmű
Mészáros D. Zsolt

Egyébként a kicsi emlékműre is ráférne egy kis restaurálás, hiszen az egyik szárnyán repedés fut végig. Ebben az állapotában talán a következő telet sem éri meg egészben.

Mini emlékmű
Teljes galériánkat a képekre kattintva tekintheti meg!
Mészáros D. Zsolt

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra