"Gyertek ki!" - Óriási tüntetés a bóvlialkotmány ellen

Civilek és demokratikus ellenzéki pártok egész hada demonstrált hétfőn Budapesten, az Operaháztól nem messze, ahol eközben a kormány magát ünnepelte. Élőben tudósítottunk, ez most fordított időrendben követhető vissza, a frissítéseknek megfelelően.

Az újév tehát nyomban demonstrációval kezdődött Budapesten, több tízezres tömeggel, miközben a sarkalatos törvények és az új, "Fidesz-alkotmány" ellen tüntetőktől alig egy molotovkoktél-hajításnyira a kormánypárt gálaestet tartott az alaptörvény hatályba lépése alkalmából. A 2006-os rigmusokat Orbánra átíró jelenlévők megtöltötték a karácsonyi fényekkel még mindig kivilágított Andrássy utat, több tízezren voltak, és hangosak is, néhányan egészen késő estig maradtak. A legtöbbször felzúgott szó a

bóvli!

volt.

Tudósításunkat a helyszínről fordított időrendben követheti végig, tehát javasoljuk, hogy kezdje a lap aljáról, ha nem csak a fotókra kíváncsi.


Fotógalériánk a hétfői tüntetésről

Tüntetés Budapesten az alaptörvény ellen 2012. január másodikán
Klikkeljen a képekért!
Unger András

21.41: Hosszasan vártunk, de már épp eleget, sejtve, hogy agresszió már nem lesz - néhány nehézgondolkodású neonácit leszámítva, akik állítólag a Nagymező utcában balhéztak össze néhány, már hazafelé tartó tüntetővel (mint a híradásokból kiderült, örömmel mentek neki az MSZP-seknek, Nyakó Istvánt és Szekeres Imrét le is köpték). Elindultunk haza, mint kiderült, nem is vesztettünk semmit.


21.07: Készenlétben az egyenruhások - Még egy rendőrsorfal érkezett. Van, aki átmenne a Hajós utcán, de nem tud, mire rákérdez, mi lenne, ha rosszul lenne, a közeg válaszol, akkor se mehetne, mire az illető kurvaanyázva teper hátrafelé a tömegbe. Egy anyuka is átment volna a kisfiával, őt nagy nehezen beengedték, de aztán tíz perc múlva visszaküldték. Mások poénkodnak a rendőrökkel, sőt, van, aki azt hangsúlyozza, hogy

ők velünk vannak.

Két afroamerikai franciát mi győzünk meg, hogy ne próbálkozzanak, úgysem engedik be őket.

Egyébként minden jel arra mutat, hogy a rendőrök csak kivárnak, nem akarnak erőszakosan közbelépni, az csak a legvégsőbb megoldás lenne - valószínűleg a Fidesz sem akar egy ilyen magas labdát adni az ellenzéknek.


20.28: Beszorultunk! Bevállaltuk, hogy beszoruljunk a tömeg legelejére, vagyis inkább legvégére, az Opera mellé. Mozdulni nem lehet, de már többszáz rendőr gyűlt össze előttünk.

Hallucinogén típusú panoráma (mobilfotó)
Nyugat.hu

20.11: Kedvenc transzparensünk, a világító NEM

Unger András

19.55: Szombathely: NO VIKI!

A Facebookon a vidék tüntetőit is szervezték. A városházák elé invitálták mindazokat, akik nem tudtak felmenni Budapestre. Szombathelyen fél tucatnyian jöttek őssze, hogy aztán kerek mécsesekből rakják ki - talán még mindig az ünnepek lázában égve - a NO VIKI! feliratot.

Gyertyagyújtás a városháza előtt
A szombathelyiek lázadó mécsesei. Klikk a galériára!
Bonyhádi Zoltán

19.45: Vegzálják a hivatalos vendégeket - Akadnak bátor meghívottak, akik a haragos tömeg mellett mennek be az alaptörvény-ünnepségre, ők megkapják a

talpnyalóknak nem erre van a folyosó

és a

van pofátok erre jönni?

dumákat.

A színpadon ezt megelőzően Ripp Zoltán történész mondta, hogy nem lehet mást tenni, mint kinyilvánítani, hogy az orbáni rendszer illegitim, de nem elég ezzel elégedetlennek lenni, és skandálni az

Orbán takarodj!

-ot, magának a rendszernek is vesznie kell, különben masírozunk tovább a zsákutcába.


19.25: Az Operaház előtt - tehát a tüntetésre elkerített részen kívül, ahova nem szólt már a területfoglalási engedély - zajlik csak igazán az élet. Az Egységfront Mozgalom a leghangosabb, ők már be is mennének az Operába. Mindeközben az Operaház előtti terület kordon helyett egy kötéllel elválasztva, üresen áll, pár rendőr lézeng csak, némelyik arcára azért be-begyűrűzik az aggodalom, amikor a többezres tömeg rázendít a "Diktátorra" (Viktátorra?) és a hazaárulózásra.

Oszlopmászónk is volt
Unger András

19.05: Zeng az egész Andrássy út

Beindult a tüntetés, a színpadon szónokok váltják egymást - nem nehéz kitalálni, mi a közös nevező: a jogállam-döntögető Orbán-kormány. A színpad mögötti és az Operaház előtti rész a legbékésebb: itt szellősen vannak elszórva a tüntetők, Orbánisztánt hirdető demonstrálónk itt engedte, hogy lefotózzuk mobillal.

Orbánisztán helyett
Nyugat.hu

Az Index szerint mindeközben a Szolidaritás nevében felszólaló Kónya Péter a miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, aki előtt a jéghegy pedig maga a tömeg. "Orbánék elfelejtették, hogy a hatalom a népé, vissza fogjuk szerezni tőlük" - mondta még a rendvédelmi dolgozók érdekeit képviselő Kónya.


18.26: Miután közölték a színpad mögötti tüntetőkkel, hogy fáradjanak a színpad elé, mert csak oda szól az engedély, a hangfalakból az Illés zenekar kezd bömbölni. Ijesztő, hogy több mint negyven év elteltével egészen könnyen tudjuk az alábbi (ugyebár 1968-as) sorokat az aktuális helyzetre vonatkoztatni:

Ne hidd azt, ó, ne, hogy letagadhatod /
Mások dolgoznak helyetted, míg szerepedet játszod.

Egy pöttyöslabdát sem lehetne már leejteni (mobilfotó)
Unger András

18.20: Az Andrássy út lassan tele van az Oktogonig, van Demokráciát!, Klubrádió és Orbán elesett transzparens is, a dudák már szólnak. A színpad előtt már alig lehet mozogni negyed 7-kor.

Unger András

Operagála köszönti az új alaptörvényt. Mi pedig ezzel a tüntetéssel fejezzük ki, hogy számunkra a köztársaság szó nem csupán üres frázis

- írják az esemény Facebook-falán. Az össznépi rendezvény fél 7-kor kezdődik, és onnantól kezdve előreláthatóan két órán keresztül tart. A Nyugat fővárosi tudósítója is kíváncsi, így amennyire tud, beszámol saját szemszögéből 2012 első nagy (de valószínűleg nem utolsó) Orbán-rendszer elleni tüntetéséről, végül majd egy fotógalériával is megfejeli mindezt. Tartsanak velünk!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet