Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tüntetők az esti összecsapásokra készülnek Hongkongban, kollégánk meglepően békés hangulatról számolt be

A hongkongi tüntetések helyszínéről jelenti kollégánk.

Hónapok óta tartanak a tüntetések Hongkongban, amit egy törvényjavaslat okozott,de a háttérben ott van Hongkong különleges közigazgatási státusza, és a Kínától való félelem.

Az indulatok milliós tüntetésekben és erőszakban nyilvánultak meg, a tüntetők félelmei szerint a vitatott törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kínai pártállam kiterjessze fennhatóságát az eddig relatíve szabad és független városra.

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

Évtizedes viaskodás folyik a demokráciát követelő aktivisták és Peking, illetve a kínai gazdasági lehetőségek fényében a demokráciát kevésbé fontosnak tartó, a Pekinggel szembeni engedményeket elfogadó hongkongi üzleti körök és konzervatívok között. A zászló egyre inkább a Pekinggel szimpatizálóknak áll, de a mostani események azt is jelzik, hogy a demokrata oldal egyre elszántabb.

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

Az elmúlt hétvégén, a vasárnapról hétfőre virradóra történt összecsapások miatt 44 embert vett őrizetbe a rendőrség. A rendőrök többször vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen, akik egy-egy tömegoszlatás után újabb helyszíneken gyűltek ismét össze.

A tiltakozók általános sztrájkot hirdettek, majd hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók zárását és barikádokat építettek az autóutakon.

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

A hongkongi repülőtér eddig több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is. A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost - írja az Index .

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

Lapunk, a Nyugat.hu kollégája éppen a helyszínen van, azt jelentette, hogy Hongkong belvárosának jó néhány utcája le volt zárva hétfőn délután.

Több ezer fekete pólós fiatal volt a helyszínen, hogy állva vagy ülve hallgassa a szónokokat. Az egyik helyszínen békés és barátságos volt a légkör, míg néhány száz méterrel odébb érezhetően paprikásabb volt a hangulat.

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

Elég furcsa látvány, ahogy a divatos, méregdrága ruhába öltözött huszonéves diáklányok próbálgatják a gázálarcot, várhatóan már az esti összecsapásokra készülve.

Lírai és szimbolikus jelenet volt, ahogy egy idős hongkongi hölgy brit zászlót lobogtatott magányosan a lezárt belvárosi utcán.

Tüntetések Hongkongban
Nyugat.hu

Az egyik kis kifőzdében egyébként azt javasolták a helyiek, ha turisták vagyunk, kerüljük el mesze a tüntetések helyszíneit. Kollégánk hozzátette, hogy ahol ő van, alapvetően békés a hangulat, úgy tudja, a rendőrök csak azokat vitték be, akik nem bejelentette tüntetésen vettek részt.

(A fotókat kollégánk készítette Hongkongban.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra