Úgy tűnik, hétfőn mégis lesz pedagógussztrájk - Frissített

A Fővárosi Bíróság szerint jogszerű a pedagógusok sztrájkja – közölte az ATV Híradó.

A PDSZ és a PSZ január 31-re hirdetett sztrájkot a köznevelési intézményekben, reggel 8-tól 10-ig. A bíróság január 25-én kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát a szakszervezetek bírósági beadványával: az EMMI – mivel akkor még nem született döntés - azt a megállapítást tette, hogy a január 31-re meghirdetetett sztrájknak nincs jogalapja.

Az ATV Híradó viszont megtudta: pénteken megszületett a bíróság döntése, és eszerint a sztrájk jogszerű.

Mindezt megerősítette a PDSZ is.

„GYŐZTÜNK! A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra bíztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot!” – írja közleményében a szakszervezet.

Frissítés

Egészen másként értelmezi a helyzetet az EMMI.

A minisztérium pénteken délután adott ki közleményt, amelyben az áll, hogy ha lesz is sztrájk, az törvénytelen, megnehezíti a szülők dolgát, emellett a baloldal kampányának a része.

Az EMMI közleménye:

Biztos, hogy már nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk

A Kormány felszólítja a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. A koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Kérjük a szakszervezeteket, hogy ne nehezítsék tovább a szülők dolgát.

Álláspontunk szerint, a hétfőre tervezett sztrájk amellett, hogy jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része. A baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket. Politikai akciókra és politikai szimbólumok viselésére buzdítják őket. Teszi ezt az a baloldal, amely kormányzása alatt több ezer pedagógust tett utcára, befagyasztotta a bérüket és még el is vett tőlük egy havi bért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek