Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új ifjúsági házat avattak a gyermekvédelmi gondozásban élő fiataloknak Szombathelyen

Nyolcan férnek el a felújított lakásban, nem is akármilyen körülmények között. Nézzen be velünk a Kőszegi utca 44-be!

Az SOS Gyermekfalvak alapítványa és a szombathelyi önkormányzat már nyolc évvel ezelőtt megállapodást kötött egymást között. Ennek a megállapodásnak a legújabb gyümölcse a Kőszegi utca 44. szám alatt található ifjúsági ház, amit ma délelőtt adott át Puskás Tivadar és Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Szombathelyen már ezelőtt is volt nyolc férőhely, aminek a bérlőit az SOS Gyermekfalvak jelölhette ki. Az új lakást is az alapítvány újította fel, amit Szombathely azzal hálált meg, hogy a felújítás költségeit "lelakhatják", vagyis egy ideig nem kell bérleti díjat fizetniük.

Az SOS Gyermekfalu ifjúsági házának átadása
Az elmaradhatatlan szalagátvágás - A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros Zsolt

Gyönyörű, modern lakást kaptak a fiatalok

Az ifjúsági ház tulajdonképpen egy régi lakás, amit gipszkarton falakkal osztottak fel több részre. A végeredmény meglepően szépre sikerült, kellemes földi színek keverednek a modern építészeti megoldásokkal és a lakás régi, rusztikus érzésével. Magazinokban látunk ilyeneket, na.

Az SOS Gyermekfalu ifjúsági házának átadása
De most komolyan, dizájnerlakás
Mészáros Zsolt

Még az átadón is mindennek friss illata volt, annak ellenére, hogy az első öt lakó már be is költözhetett. A felszerelések is modernek, a város összes kollégistája irigykedhet rájuk. Kívüről persze senki sem mondaná meg, hogy milyen pöpec lakás bujkál az épületben, hiszen a Kőszegi utca 44. műemlék jellegű, ezért csak a belteret újították fel.

Ott viszont nem spóroltak semmin: a vízvezetékeket, az elektromos hálózatot és a fűtést teljesen korszerűsítették. A lakás régi részeihez tisztelettel nyúltak, meghagyták például az eredeti parkettát, de ezt se szúrtuk volna ki, hiszen felcsiszolták, és egy új lakkréteget is kapott.

Az új lakóknak nagyon tetszik a lakás

Mint már említettük, az átadót már az öt lakóval együtt nézhettük meg. Velük is beszélgettünk egy picit arról, hogy milyen az új lakás. A fiataloknak nagyon tetszik az ifjúsági ház, habár még mindig honvággyal gondolnak a séi házra. De mint mondták, sokkal könnyebb az élet úgy, hogy Szombathelyen dolgozhatnak az iskola mellett, nem kell sietni, hogy elérjék a buszt, és sokkal több a szabadidejük is.

Az SOS Gyermekfalu ifjúsági házának átadása
A lakóknak háziállataik is vannak, Puskás Tivadar is egyből kiszúrta a teknőst
Mészáros Zsolt

Rövid ideje laknak még csak Szombathelyen, de már most belakták a szobáikat, na meg a várost is. Délutánonként gyakran összeülnek tévézni, vagy sétálnak egyet a környéken, de gyakran főznek együtt vacsorát, teljesen családias légkörben élnek. Olyannyira, hogy még a hűtőből sem nyúlják le egymás kajáját, ami még a luxuskolikban is ritkaságszámra megy.

Szépen lassan megtanulják, hogy hogyan kell önállóan élni

Szombathelyen az újonnan átadott ifjúsági ház mellett még nyolc helyet tudnak biztosítani a gyermekvédelmi gondoskodásban élők számára. Ezek különböző korú fiataloknak segít felkészülni a nagybetűs életre. A kőszegi gyermekfaluban a fiatalok még családias környezetben élhetnek, Szombathelyen pedig megtapasztalhatják, hogy milyen kolisnak lenni, majd albérletben lakni, végül teljesen önállóan élni.

Az SOS Gyermekfalvak alapítványa Kőszegen, Orosházán és Kecskeméten is működtet gyermekfalvakat, amelyekben közel 400 gyerek él. A gyermekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége vagy halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra