Új buszpályaudvarnak örülnek most a szentgotthárdiak

A hétvégén adták át rendeltetésének a szentgotthárdi vasútállomásnál kialakított új buszpályaudvart. A projekt összköltsége 217,5 millió forint volt.

Szentgotthárd térsége közösségi közlekedése jelentős állomáshoz érkezett azzal, hogy kis ünnepség keretében átadták a buszpályaudvart a vasútállomás szomszédságában. A kormányzati és uniós forrásokra alapozva Szentgotthárd városa, az ÉNYKK Zrt., a Gysev Zrt, valamint Kétvölgy, Alsószölnök, Felsőszölnök és Szakonyfalu önkormányzata konzorciumot hozott létre, s 2013-ban sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében a beruházásra.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A projekt összköltsége nettó 217,5 millió forint volt, ebből a támogatott rész 198,4 millió forint. A pályázatnak köszönhetően a gotthárdi vasútállomás és az Ady Endre utca közötti területen új autóbusz pályaudvar létesült, a régi pályaudvar területén pedig buszmegállókat alakítottak ki, valamint átépítették a vasútállomás épületét is. Alsószölnökön a hivatal melletti buszváró, Felsőszölnökön a buszforduló újult meg. Kétvölgyön új buszváró épült hulladékgyűjtővel, míg Szakonyfaluban mindkét buszváró megújult, kiépítették a világítást és burkolat-megerősítést is végeztek.

A buszállomás a meglehetősen rendhagyó tervezésű buszvárókkal
Lendvai Emil

Az új gotthárdi autóbusz-pályaudvar elhelyezésénél elsődleges szempont volt, hogy a vasúti raktárépület és a már korábban megvalósított P+R parkoló közötti területen legyen a buszforduló. A kivitelezés során megépült a pályaudvar úthálózatának egységes pályaszerkezete, a térfigyelő kamerarendszer, s fedett, részben védett buszvárók létesültek. Az informatikai fejlesztés eredménye pedig az lett, hogy az állomás épületében és a peronokon is tájékozódni lehet a távolsági autóbuszok indulásáról és érkezéséről. Az utas-tájékoztatási rendszer WIFI szolgáltatást is tartalmaz.

Az avató ünnepségen jelen volt és beszédet mondott V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki egyebek mellett emlékeztetett rá, hogy korábban verseny, konkurenciaharc dúlt a vasúti ás a közúti tömegközlekedés között, napjainkban pedig megpróbálják a kettőt koordinálni, az érdekeket összehangolni, aminek a hasznát az utazóközönség érezheti.

Korszerű utastájékoztatás a vasúti váróban
Lendvai Emil

Korszerűbb és ésszerűbb lett így a tömegközlekedés. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere megköszönte a jó és gyors munkát, de szólt arról is, hogy a tervezés során bizonyos változtatásokért meg kellett küzdeniük, de ebben számíthattak a Gysev és az ÉNYKK vezetésére is. Elmondta, hogy ez a beruházás nemcsak a városban, de a szlovén nemzetiség által is lakott környező településen élők közlekedését is nagyban megkönnyíti. Kérte a jelen lévő közlekedési társaságok vezetőit, hogy ha lehetőség lesz rá tatarozzák a vasútállomás épületét, és újítsák fel a régi buszállomás épületet. A szokásos szalagátvágás előtt avató beszédet mondott még Papp László, az ÉNYKK Zrt. vezérigazgatója, és Ungvári Csaba, a Gysev Zrt. vezérigazgató-helyettese is.

V. Németh Zsolt, Papp László, Huszár Gábor és Ungvári Csaba a szalagátvágásnál
Lendvai Emil
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek