Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az új földtörvény megöli a kiskerteket

Elveszítik a kiskertjeiket a szombathelyiek, mert nem újíthatja meg a bérleti szerződéseket az önkormányzat. A problémáról sajtótájékoztatót tartott dr. Ipkovich György és dr. Nemény András.

A május elsejével hatályba lépett új földtörvény kiköti, hogy földet csak olyan bérelhet, aki földműveléssel foglalkozik. Ez a változás minimum 1400 szombathelyit érint, akik tagjai a kiskertek szövetkezetének, és közel még ennyit, akik magánszemélyként bérelnek kertecskéket az önkormányzattól.

Ipkovich György és Nemény András
Mészáros Zsolt

Nemény András elmondta, hogy sokan keresték meg őket ezzel a problémával, hiszen a kiskertek jelenlegi bérlői nagyrészt idős emberek, nyugdíjasok, akik mindennapi megélhetésüket egészítik ki azzal, hogy zöldséget és gyümölcsöt termelnek. Nekik nincsen olyan végzettségük, ami jogosulttá tenné őket a további bérlésre. Sok haszonbérleti szerződés most fog lejárni, az önkormányzat pedig nem hosszabbíthatja meg ezeket az új földtörvény miatt. Ez a probléma országosan 400 – 600 ezer embert érint.

Ipkovich György szerint megfelelő megoldás lenne, ha ezeket a „Mézga” kerteket kivennék a mezőgazdasági besorolásból, vagy lehetővé tennék az egy hektár alatti mezőgazdasági ingatlanok haszonbérletét nem földműves illetve nem mezőgazdasági szervezetek számára is.

Az ilyen kiskerteket lehetetleníti el az új földtörvény
Bonyhádi Zoltán

Ezeket a javaslatokat el fogják mondani a párt országgyűlési frakciójának törvényhozásért felelős szakemberének, aki reményeik szerint törvénymódosítást kezdeményez majd a témában. De szeretnék, ha Hende Csaba és Ágh Péter is eljárna az ügyben, hiszen a szombathelyi kiskerttulajdonosok megélhetése kerül veszélybe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra