Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jön az új KRESZ, mindenkinek újra kell vizsgáznia?

A minisztérium cáfolja a hírt, a szabályokat egy-másfél év múlva módosítják.

2014-ben az akkor már két éve tartó előkészítés közben az ORFK szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tervek szerint az új törvény hatálybalépésekor mindenkinek újra kellene vizsgáznia KRESZ-ből. Talán nem alaptalan a feltételezés, hogy ez nem csak tanulással, de valamilyen – nyilván nem ingyenes – tanfolyam elvégzésével és vizsgával is együtt járna, vagyis több millió autósnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia majd, ha vezetni akar a jövőben is - írja a Magyar Nemzet .

Újra kell tanulni a szabályokat?
Horváth Balázs

Döntés még nincs az újravizsgáztatásról, a lapnak Kozma Péter közlekedésjogász azt mondta, reménykedik abban, hogy a tervnek ez a része nemcsak az autósoknál, de a törvény-előkészítésben részt vevő szakmai-érdekvédelmi szervezetek képviselőinél is kiverte a biztosítékot, ami már lehet a lassúság egyik oka. Hozzátette, nyilvánvaló az is, a kormánynak sem sürgős egy ilyen, a legszélesebb szavazóbázist érintő, népszerűtlen döntés meghozatala a 2018-as választások előtt.

Az új KRESZ előkészítését négy éve kezdték el, arra hivatkozva, hogy az 1975-ben elfogadott törvényt minden évben módosítani, csiszolgatni kell, amihez nem csak az autósok, de a rendőrök, bíróságok is nehezen alkalmazkodnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs osztálya közben arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot , hogy például olyan kiegészítő előírások hullhatnak ki a KRESZ-ből, mint a gépkocsik hatósági elszállításának feltételei és az ehhez hasonló, a gépjárművezetés szempontjából periférikus előírások, mivel ezeket a jövőben önkormányzati szabályozás rögzítheti.

Változtatni akarnak a sebességhatárokon is. A lap információi szerint az autópályán gyorsabban hajthatnak majd a teherautók, a 80-as sebességkorlátozást 90-re emelik, az információs táblák kihelyezésénél pedig nagyobb szabadságot kapnak az önkormányzatok, és az új KRESZ életbelépése előtt változhatnak egyes várakozási és megállási szabályok is.

Szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok, mondta Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke a 24.hu-nak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke hangsúlyozta: a KRESZ áttekintése régóta tart, és még akár egy-másfél év is eltelhet, mire a szabályok módosulnak. A KRESZ módosítására vonatkozó javaslatokról folyamatosan egyeztetnek az érintett minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra