Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tilosban a várólista, a bérlakásokra pályázni kell

Eztán a Fidesz szerint nem kell a politikusok nyakára járni ahhoz, hogy Szombathelyen önkormányzati bérlakáshoz juthassunk. Viszont pályázni kell, mert megszűnik a várólista. A fizetésképtelenné vált családok megúszhatják a kilakoltatást, ha együttműködnek, és például iskoláztatják a gyerekeket - akkor szociális szállást igényelhetnek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új szombathelyi lakásrendelet tervezetét ma délelőtt egy sajtótájékoztatón mutatta be Marton Zsolt, a lakásügyekért is felelős alpolgármester, Szakály Gábor és dr. Károlyi Ákos, az egészségügyi, szociális, és családvédelmi osztály vezetője.
A szombathelyi bérlakás-ügy területén alapvető strukturális átalakításokra van szükség – ebben mindannyian egyetértettek. Az új, százoldalas lakásrendelet - amely, ha megszavazzák, várhatóan januárba lép életbe - az eddigi gyakorlat teljes felülvizsgálatára épül, és merőben új szemléletet hoz.De lássuk a részleteket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Marton Zsolt szerint az 1994-ben kialakított rendszer gyökeres megváltoztatására azért van nagy szükség, mert a mostani gyakorlat tarthatatlan. Az elmúlt években ugyanis rohamosan nőtt az önkormányzati bérlakásokban élők lakbérhátraléka. Míg ez az összeg 2008 októberében 99 millió volt, egy évvel később, szeptemberben ez már 197 millió forintra rúgott.

A politikus szerint az, hogy a tavalyi évben az akkori városvezetés száz százalékkal megemelte az önkormányzati lakások bérét, szintén negatív eredménnyel járt, hátralék-felhalmozódáshoz vezetett. A lakbérbevétel elmaradása másrészt azért is komoly probléma, mert a bérlakások felújítására fordítható források jelentős csökkenésével jár.

Az új rendelet céljai – hangsúlyozták a politikusok - a lakbérhátralék-felhalmozás ütemének csökkentése, a bérlők és lakáshasználók fizetési képességének erősítése, a nagy hátralékkal rendelkező, kilátástalan helyzetű családok hajléktalanná válásának megelőzése. Az intézkedések nyomán mintegy száz önkormányzati bérlakásban élő család kap majd érdemi segítséget, és - amennyiben együttműködik az önkormányzattal – ez által megelőzhetik azt, hogy a kilakoltatási moratórium megszűntével hajléktalanná váljanak.

Az új rendszerben nincs helye a protekciónak – és nem lesz várólista

Eddig – emelték ki a Fideszes politikusok – egy átláthatatlan, protekcionizmuson alapuló rendszerben lehetett csak Szombathelyen bérlakáshoz jutni. A gyakorlatban ez azt jelentette – mesélte Szakály - hogy az kapott bérlakást, aki több politikust hívogatott fel telefonon, és bejárogatott a fogadóóráikra, vagy alpolgármestereket hathatósabban zaklatott. Az új lakásrendelettel megszűnik a várólista is. (Amelyen jelenleg 450-en szerepelnek.)
Eztán három alapvető pilléren alapul majd a önkormányzati ingatlanok bérbeadása: pályázat útján az értékesebb komfortos ingatlanoké. Másodjára felújítással, önerő hozzáadásával lehet bérleményben lakni, és a harmadik, merőben új pillér a szociális szállás intézménye lesz.

Hogyan lehet eztán bérlakáshoz jutni?

Az új rendelet kettős kiutalási rendszert tartalmaz: egy része szociális szempontú marad, új elemként viszont a bérlő fizetési képességét is vizsgálják (kvázi piaci alapú lesz). Csak azok juthatnak Szombathelyen önkormányzati lakáshoz, akik nem rendelkeznek saját ingatlannal, ám a jövedelmi viszonyaik lehetővé teszik a lakbér kifizetését. Előzetesen is vizsgálják majd, hogy az igénylő milyen anyagi kondíciókkal bír.

A költséges, komforttal bíró önkormányzati lakásokat pályázati úton lehet elnyerni. Egy objektív pontrendszert dolgoztak ki, amelyben természetesen a több gyereket, vagy fogyatékkal élőt gondozó családok előnyt élveznek.

A szociális szállásokról – új szombathelyi modell készül

Jelen pillanatban – utaltak rá a politikusok - közel 200 olyan tartós, magas hátralékot felhalmozó bérlakásban élő szombathelyi van, akik, ha feloldják a kilakoltatási moratóriumot, azonnal utcára kerülnének. Ezt megakadályozandó a bérlakás és a hajléktalan-ellátás között félúton egy új lakhatási lehetőséget iktatnak be, a szociális szállások intézményét.

Országosan egyedülálló szociális védőhálóban gondolkodnak, a szociális szférával karöltve napi szinten kontrollálják és támogatják az itt élő családokat, például életvezetési tanácsokkal segítik majd őket. (Az új rendszer életbelépése után a családsegítő szolgálatok munkatársai 50 órás továbbképzést kapnak.)

A szociális szállások között viszont nem lehet majd válogatni, és komoly együttműködési feltételeket kell betartani ahhoz, hogy ott élhessen valaki. Aki megszegi, például a gyerekeknek igazolatlan hiányzásai lesznek az iskolában, annak magának kell lakhatásáról gondoskodnia.
Nem épülnek szociális szállások, hanem az olcsóbb – félkomfortos - önkormányzati lakások kerülnek majd ebbe a besorolásba.

Nem épülnek szociális szállások, csak átminősülnek

A lakásokba előre fizetős mérőórákat terveznek felszerelni – (ennek költségeit is az önkormányzat állja majd.). A műszer lényege, az ott élők annyi gázt, vizet, villanyt fogyaszthatnak, amennyit előre fizettek.

Ezeknek a szociális szállásoknak a lakbére harminc százalékkal alacsonyabb lesz. Az itt élők továbbra is igényelhetnek bértámogatást. A lakbértartozásukat nem engedik el, viszont minden egyes befizetett forinthoz egy forint plusz támogatást adnak – így szeretnék kezelhetővé tenni a felhalmozódott adóságokat.

Minden egyes önkormányzati lakásra külön kell majd pályázni. Az önkormányzat ezeket a megüresedő helyeket igyekszik majd mindenütt – hirdetőtáblán, újságokban – közzétenni.

Végezetül Marton Zsolt közölte, az új bérlakás-rendszer erősíti a bérlők és lakáshasználók fizetési hajlandóságát, és javítja majd fizetési képességét. A hátralékkal rendelkező, a jelenlegi rendszerben kilátástalan helyzetben lévő családok esetében pedig elkerülhető lesz a kilakoltatás, és megakadályozhatják a hajléktalanná válást.

Azt is megtudtuk, hogy a tervezet nem érinti a MOP-házat és a Nyugdíjas Bérlők Házát, a szociális lakásokat, és a sportszervezetek átmeneti szállásait. És a lakbértámogatás rendszere sem változik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Húsz százalékkal csökkennek az önkormányzati lakbérek Szombathelyen

Persze, ezt el kell még fogadnia a közgyűlésnek, is, de borítékolható az eredmény. A lépéstől a befolyt összeg növekedését várják...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés