Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új Marshall-tervet akar a német külügyminiszter a demokrácia érdekében

„A társadalmi megosztottság végső okát kell megszüntetni mindegyik országban.”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Heiko Maas német külügyminiszter szoros együttműködést ajánlott fel a demokrácia érdekében a leendő amerikai kormánynak egy szombaton megjelent nyilatkozatában az után, hogy erőszakos tüntetők a héten, Joe Biden megválasztott elnök győzelmének kongresszusi megerősítése közben megrohamozták a Capitoliumot.

A politikus a dpa hírügynökségnek nyilatkozott erről. Azt mondta, nem szabad lehetőséget adnunk a liberális demokrácia ellenségeinek a térfoglalásra. Ez éppúgy vonatkozik Németországra és Európára, mint az Egyesült Államokra. Készek vagyunk együttműködni az Egyesült Államokkal egy új közös Marshall-terv megalkotásában, ezúttal a demokrácia érdekében – tette hozzá.

Az eredeti Marshall-terv egy amerikai program volt a II. világháború után az európai gazdaságok helyreállítására, és ebből jelentős mértékben részesült Németország.

Számos külföldi vezető között Maas és Angela Merkel német kancellár is elítélte a héten a Capitolium ostromát, és részben Donald Trump elnököt tette felelőssé az erőszakos cselekményekért – amelyekben meghalt öt ember, köztük egy rendőr –, mondván, hogy üzeneteivel feltüzelte a tüntetőket.

Maas közölte a dpa-nak adott nyilatkozatban, hogy Biden és kormánya számíthat Németország támogatására, mert szerinte az amerikai demokrácia nélkül az európai sem létezhet. „A társadalmi megosztottság végső okát kell megszüntetni mindegyik országban – ez az egyik legnagyobb feladata amerikaiaknak és európaiaknak egyaránt” – jelentette ki a német külügyminiszter.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra