Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Íme, Szombathely új utcája, a Dr. István Lajos körút

Vas megye legismertebb orvosa, az első hazai haematológiai osztály létrehozója nevét viseli.

Már az áprilisi közgyűlésen eldőlt Utcát neveztek el István Lajos professzorról Szombathelyen 2015. April 17. 17:27 , új név lesz a szombathelyi körút egyik szakaszán: stílszerűen a vérellátó melletti szakaszt nevezik el István Lajos professzorról.

dr. István Lajos körút - táblaavató ünnepség
Ez itt mától a Dr. István Lajos körút
Vágvölgyi Bálint

Ezen a szakaszon nincsenek lakóházak, így az átnevezés sem okoz galibát, viszont egy olyan személy előtt lehet tisztelegni, aki méltó rá, hogy nevét viselje egy szombathelyi köztér. A körút Paragvári és Markusovszky utcák közti szakasza ezentúl Dr. István Lajos körút lesz.

Ki volt dr. István Lajos?

István Lajos nevét legtöbben a véradással kapcsolatban ismerhetik. Ő hozta létre az első hazai haematológiai osztályt. Megszervezte az Országos Véradó-szakbizottságot, amelynek 25 éven át elnöke volt. Közreműködött az önkéntes véradó- és vérellátó-hálózat létrehozásában. Felfedezte a világviszonylatban egyedülálló új haemoglobinváltozatot, amelyet Szombathelyről nevezett el, ez a Haemoglobin Savaria. De nevéhez fűződik az első hazai koraszülöttosztály létrehozása is.

Munkáján számos címmel és kitüntetéssel ismerték el. Professzor dr. István Lajos, az orvostudomány kandidátusa, a Vas Megyei Markusovszky Kórház nyugalmazott vezető főorvosa, címzetes egyetemi tanár volt. Ez év tavaszán pedig átvehette hazánk egyik legnagyobb kitüntetését, a Széchenyi-díjat.

Aktív közéleti tevékenységet is folyatott. Egészen haláláig vezette a Vas Megyéért Egyesületet. A civil szervezet kezdeményezésre és szervezésében adják át például minden évben az Év Vasi Embere díjat.

Dr. István Lajos professzor 2007-ben, 85 éves korában hunyt el.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet