Újabb nagy mennyiségű csapadékra számítanak a Vas megyei tűzoltók, akiket 75-ször riasztották az elmúlt napon

Jégeső és felhőszakadás is benne van a pakliban.

Szombat éjszaka 40, illetve ma délig további 35 esetben riasztották Vas vármegye tűzoltó egységeit a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt – közölte honlapján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A legtöbb jelzés a körmendi, a szombathelyi, illetve a sárvári járásból érkezett. Néhány helyen kidőlt fák eltávolításához vonultak a tűzoltók, de többnyire az utcákat, udvarokat, illetve pincéket elöntött víz adott feladatot az egységeknek. A tűzoltók minden esetben szivattyúkkal távolították el a felgyülemlett csapadékot.

árvíz Vas megyében
Vas vármegyei katasztófavédelem

Szombathelyen, a Petőfi-telepen, ahogy arról lapunk is beszámolt Frissítve - Házakat is veszélyeztet az árvíz a szombathelyi Petőfi-telepen June 09. 08:11 , utcákat öntött el, udvarokba tört be és lakóházakat fenyegetett a víz. Itt az erőforrás-átcsoportosítási tervnek megfelelően a katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei koordinálták a helyi erők megelőző védekezését, akik a katasztrófavédelem által biztosított szivattyúk segítségével a telep legmélyebben fekvő részeiről a Galy-árokba vezették el a felgyülemlett belvizet.

A hazai, illetve külföldi vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött a Rába folyón, melynek szentgotthárdi szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, míg a folyó körmendi szakaszán jelenleg elsőfokú készültség van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint késő délután az északnyugati területeken növekszik a zivatarhajlam, határon túlról akár heves zivatarok is besodródhatnak viharos széllökéssel, jégesővel és felhőszakadással társulva.

árvíz Vas megyében
Kattintson a további képekért!
Vas vármegyei katasztófavédelem

A katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a vármegye folyóinak, patakjainak vízállását, a csapadéktevékenység alakulását, és felkészül az esetleges védekezési feladatokra – olvasható a közleményben.

Fotó: Dénes Bálint, Hosszúpereszteg ÖTE, Stajrits Tamás tű. törm., Szombathely HTP, Szuhogyi-Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas VMKI

Mit mond az előrejelzés?

„A legmagasabb figyelmeztetést adták ki a térségünkre az Estofexnél. Ebben a délutáni, esti órákban várható zivatarok, szupercellák miatt érdemes figyelni” – írja Facebook-bejegyzésében a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.

Az előrejelzésben károkozó, nagyon nagy méretű jégre (extrém esetben 5-7 cm) károkozó szélviharra, és lokálisan a felhőszakadások miatt nagy mennyiségű csapadékra figyelmeztetnek.

„A talaj telített, egy csepp sem hiányzik itt a térségben, ha ez realizálódik, akkor villámárvizek alakulnak ki, és a nagyobb vízfolyásokon is gyorsan megemelkedhet a vízszint” – emlékeztetnek a szakemberek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás