Újabb pert bukott tanárok ellen a Szombathelyi Tankerületi Központ - Frissített

147 Vas megyei tanár keresi az igazát a bíróságon, nem is reménytelenül.

„A Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatójának már tavaly decemberben megírtam azt a levelet, mely szerint értelmezésem szerint a 96 órán belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek számít, így ezekre az esetekre a rendkívüli munkaidőre járó díjazás illeti meg a pedagógusokat. Fodor István igazgató azóta sem válaszolt a levelemre” – mondta lapunknak Hende István, a Jáki Nagy Márton Általános Iskola matematikatanára.

A levél közvetlen előzménye az, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán született egy ilyen értelmezést erősítő jogerős ítélet. Erre alapozva kérte a jáki tanár, hogy a szombathelyi tankerület három évre visszamenőleg rendezze a tanárok elmaradt helyettesítési pénzeit, elkerülve így a tömeges pereket.

De miután ez nem történt meg, egy szombathelyi kolléganővel és a Pedagógusok Szakszervezete segítségével „mozgósították” a Szombathelyi Tankerületi Központhoz tartozó intézmények pedagógusait.

Végül 147 Vas megyei pedagógus - hármas csoportokban - összesen 49 munkaügyi pert indított a Szombathelyi Tankerülettel szemben.

Ebből az első munkaügyi perben (Hende István és két jáki kollégája a felperes) született most elsőfokú, azaz nem jogerős ítélet,

a munkaügyi bíróság megítélte a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját.

A másik 48 perben (144 érintett pedagógus) jelenleg szüneteltetés van, amíg jogerős ítélet nem születik.

A Szombathely Tankerület egyelőre nem reagált lapunk megkeresésére. Dr. Tóth András Imre, a Szombathelyi Járásbíróság elnökhelyettese azonban megerősítette a hírt.

Hozzátette:

"A bíróság álláspontja szerint a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyában is alkalmazni kell a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 97.§ (5) bekezdését és 107. § a) pontját. Ezen jogszabály rendelkezések alapján a munkaidőbeosztás módosítására 96 órán belül nincs lehetőség, így amennyiben az eseti helyettesítés elrendelésére 96 órán belül került sor, a felperesek a munkaidő-beosztástól eltérő, rendkívüli munkaidőben végeztek munkát, amelyre tekintettel díjazásra jogosultak az Mt. 143.§ (2) bekezdés a) pontja szerint."

"A Klebelsberg Központ összevont többlettanítás díjazására vonatkozó ajánlása nem tekinthető az alperesi tankerületi központ egyoldalú kötelezettségvállalásának. Mivel a díjazásról sem jogszabály, sem a felek megállapodása, sem az alperes egyoldalú kötelezettségvállalása nem rendelkezik, az összevont többlettanítás díjazása iránti kereseti kérelmet a bíróság - jogalap hiányában - elutasította" - olvasható az indoklásban.

Dr. Tóth András Imre emlékeztetett, hogy az elsőfokú ítélet nem jogerős, a fellebbezési határidő az ítélet kézbesítésétől kezdődik.

Hende István arra számít, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ megfellebbezi az ítéletet, ahogy tette ezt már korábban is.

Merthogy Hende Istvánnak már korábban is volt bírósági ügye a tankerülettel, és nem is sikertelenül. A Győri Ítélőtábla májusban hozott jogerős döntést Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ - Több ezer pedagógust érinthet a döntés 2023. May 05. 18:27 arról, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ rosszul értelmezte Kásler Miklós miniszter egyik határozatát a túlórák kifizetése ügyében.

Mivel precedens értékű ügyről volt szó, nemcsak Hende jutott hozzá 178 ezer forintnyi elmaradt túlórapénzéhez, hanem Szombathelyen és környékén mintegy 80 olyan tanár, akik az ítélet után levében keresték meg a tankerületet.

Ha másodfokon is nyernek az újabb perben a tanárok – és erre megvan az esélyük -, annak jelentősége ismét túlmutat majd Szombathely és Vas megyei határain.

Frissítés:

A Szombathelyi Tankerületi Központ nevében Takácsné dr. Pálhegyi Beáta szakmai vezető, tankerületi igazgatóhelyettes az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünknek.

"Tájékoztatom, hogy Vas vármegye 3 pedagógusa által kezdeményezett perben a Szombathelyi Törvényszék által hozott ítélet még nem áll rendelkezésünkre. A Szombathelyi Tankerületi Központ a bírósági határozat részleteinek ismeretében dönt majd a további lehetséges lépésekről."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ - Több ezer pedagógust érinthet a döntés

Egy jáki tanár szerint a tankerület rosszul értelmezte Kásler Miklós egyik határozatát. És valóban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet