Újabb titkos kilakoltatás Szombathelyen

A negyedikről hordják le a porszívót és a tévét, előkerül az ágymatrac is, és üres üvegek csörömpölnek. A kilakoltatás szinte titokban történik, a házban lakók sem tudják mi zajlik, ki és ki miért költözik. A bedőlt szombathelyi lakáshiteles kilakoltatását információink szerint az OTP Bank indította el. Tanúi voltunk.

Két nap leforgása alatt három kilakoltatás zajlott Szombathelyen. Az első kettőről az önkormányzat Elkezdődtek a kilakoltatások Szombathelyen 2011. July 21. 12:35 utólag, egy sajtóközleményben tudósította a médiát. A harmadik eset szintén múlt hét csütörtökön zajlott, ám a nyilvánosság értesítése nélkül. A bedőlt szombathelyi lakáshiteles kilakoltatását információink szerint az OTP Bank rendelte el. Mi tanúi voltunk, az esetet az OTP sem cáfolta, de személyiségi jogokra hivatkozva a konkrétumokról nem nyilatkozott – mi azért nem adtuk fel.

Csak csöndben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja – A helyszínen

A piros fotelt a konténer mellé teszik, kidobásra ítélték. A használható holmik az utánfutóra kerülnek, éles szemű munkások vizsgálják, a kezük ügyébe került tárgyak jók-e még valamire. Ha nem, mennek a szemétbe. Negyedikről hordják le a porszívót és a tévét, előkerül az ágymatrac is, üres üvegek csörömpölnek. A kilakoltatás szinte titokban történik, a házban lakók sem tudják mi zajlik, ki és ki miért költözik éppen. Nincsenek tanuk sem, a hátsó parkolóra néző erkélyek is üresek, hétköznap kora délután van.

Kilakoltatás
Kilakoltatás

Helyszínünk egy Barátság utcai téglaház, amelyet láthatólag nemrégiben hőszigeteltek. Kérdésünkre senki sem válaszol, sem a munkások, sem az érintett nem kíván nyilatkozni. Egy pakolóval még beüzenünk, nem bántani akarjuk, csupán név nélkül beszélgetni… Értjük a Nem-et. Egy teljes élet kerül most az utánfutóra.

Hetek óta pakoltak, készültek rá - így egy idős néni a házból, aki nagyon sajnálja az érintettet. Mondja, rendes ember, de rég nem találkozott vele, csak annyit hallott, hogy nem tudta fizetni a hitelét.

Vajon hány embert érint kilakoltatás?

Visszatérve a szerkesztőségbe az OTP Bank sajtóosztályáról próbáltunk információkhoz jutni. Kíváncsiak voltunk, valóban a pénzintézet rendelte-e el a kilakoltatást, és ha igen - a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett - milyen indoklással. (Hasonló válaszban bíztunk, mint amit az önkormányzat a kilakoltatás kapcsán Elkezdődtek a kilakoltatások Szombathelyen 2011. July 21. 12:35 közreadott.)Továbbá, hogy az OTP Szombathelyen és országosan hány árverezést és kilakoltatást tervez, és hányat hajtott már végre.

Kilakoltatás
Kilakoltatás

Mint ismeretes 2011. július 1-ével a kormány feloldotta az árverezési moratóriumot, amely ezt megelőzően nem engedte a lakáshitelesek kilakoltatását és az ingatlan elárverezését. (A hírek szerint a feloldást követően csak fokozatosan és korlátozott mennyiségben kerülhetnek piacra a bedőlt hitelek fedezetéül szolgáló lakások. Az első három hónapban azok az ingatlanok, amik 30 millió forintnál többet érnek, és 20 millió forintnál több hitelt vettek fel rájuk, már nem védettek.)

Levelezés az OTP-vel

Több napos telefonálgatás és levelezgetés következett, ebből is sejthető, kényes téma ez, nem csak a kilakoltatott hölgynek, a banknak is. Végül a médiakommunikációs osztálytól - többszöri kérésre - megjött a válasz:

51. § (1) Banktitok csak akkor adható ki harmadik személynek, ha a) a pénzügyi intézmény ügyfele, annak törvényes képviselője a rá vonatkozó kiszolgáltatható banktitok kört pontosan megjelölve közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan kéri, vagy erre felhatalmazást ad. A fentiek miatt, ha az üggyel konkrétan óhajt foglalkozni (ügyfél neve, címe stb.), kérjük a mellékelt felhatalmazást az ügyféllel kitöltetni és részünkre mihamarabb visszajuttatni szíveskedjék.

Nem hagytuk ennyiben. Újabb kérdésekkel ostromoltuk a kommunikációért felelős osztályt, amire a cikk alján keretben közölt válaszokat megkaptuk. Ebből már tények is kiolvashatóak. Eszerint az elkövetkezendő időszakban biztosan nem várható tömeges kilakoltatás, mivel – magyarázza az OTP illetékese - azt csak bíróság rendelheti el. Ez a 2010-et megelőző három évben összesen négy esetben történt. A kilakoltatásra pedig a bank szerint is csak a legvégső esetben kerülhet sor, amikor az adós a bankkal még minimálisan sem működik együtt és megállapodásra sem törekszik.

Az OTP Bank írásos válasza

Az önök cége az elkövetkezendő időszakban országosan és külön Szombathelyen hány kilakoltatás elrendelésére készül?

Kilakoltatásra csak azokban az esetekben kerül sor, amikor a lakhatási viszonyok nem tükrözik a megváltozott tulajdonviszonyokat. Kilakoltatást csak bíróság rendelhet el, a 2010-et megelőző három évben összesen négy esetben került erre sor. Ebből is látható, hogy a kilakoltatás nem cél és nem is a legfőbb eszköz a problémák megoldására. Az OTP Bank folyamatosan törekszik arra, hogy valamennyi érintett ügyfelével megtalálja a megfelelő és közös megoldást a felmerült problémák kezelésére.

Miként zajlik technikailag a kilakoltatás?

A végrehajtás alatt jogilag minden olyan cselekmény értendő, melyet a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szabályoz, így a köznyelvben sajnos keveredik az árverés és kilakoltatás kifejezéseivel. Az árverés a végrehajtási eljárásnak csupán egyik lehetséges vége. A kilakoltatás pedig a legvégső és - sajnos meg kell, hogy jegyezzük - az adós minimális együttműködését és megállapodásra törekvését is nélkülöző esetben történhet meg.

A követeléskezelés folyamatának rövid összefoglalása

Az OTP Bank Adósvédelmi Programja, illetve a banki behajtás eredménytelensége esetén a vissza nem fizetett hitelből származó követelés az OTP Faktoring Zrt. részére kerül engedményezésre. Az OTP Faktoring Zrt. a behajtási eljárása során szintén kísérletet tesz a követelés végrehajtási eljáráson kívüli, adóssal való megegyezésen alapuló rendezésére a Társaságnál hatályban lévő adósságrendezési politika alapján. Ennek elősegítése érdekében több alkalommal is felveszi a kapcsolatot az adóssal írásban, telefonon, valamint esetenként helyszínre kiküldött ügyintéző segítségével is.

Lehetőség van továbbá az ingatlanfedezettel rendelkező ügyeknél a fedezeti ingatlan adóssal együttműködésben történő értékesítésére, mely lehetőséget az adósnak bemutatjuk, ennek lebonyolításában Társaságunk segítséget nyújt.

Végrehajtási eljárás megindítására akkor kerül sor a törvényben meghatározott keretek között, ha Társaságunknak nem sikerül megállapodást kötni, a közös értékesítés sikertelen, illetve a tartozást az adós saját magától - a felszólítások ellenére – nem egyenlíti ki. Ugyanakkor adósságrendezési megállapodás megkötésére a végrehajtási eljárás alatt is bármikor lehetősége van az adósnak. Ennek létrejöttét maga az OTP Faktoring is szorgalmazza, erről a lehetőségről az adósokat tájékoztatja. A végrehajtási eljárás során kötött megállapodások idejére a végrehajtási eljárás szünetel, amíg az adós a megállapodásnak megfelelően teljesít (a végrehajtás költségeivel az adós tartozása nő.)

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény értelmében a végrehajtónak a sikeres árverést követően továbbra is fel kell hívnia az adóst (zálogkötelezettet) az elárverezett ingatlan elhagyására. Abban az esetben, ha az árverés sikeres, és az ingatlanban lakó személyek a végrehajtó felhívására önként elhagyják az elárverezett lakást, úgy a birtokbaadás sikeresen és jogszerűen megtörténhet. A kilakoltatásra csak akkor kerül sor, ha a sikeres árverést követően adós (zálogkötelezett) önként nem hagyja el az ingatlant.

Kiemelendő, hogy a kilakoltatási moratórium feloldása nem Társaságunkra (vagy más végrehajtást kérőre) nézve jelent kötelezettséget, hanem a bírósági végrehajtókra vonatkozóan, hiszen a kilakoltatást ők maguk végzik, a végrehajtást kérők a kilakoltatást nem tudják ellenőrizni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Elkezdődtek a kilakoltatások Szombathelyen

Az önkormányzat titokban hajtotta végre a kilakoltatásokat, a sajtóközleményt is a második eset után adták ki. A címeket viszont nem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet