Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra áll a Lenin-szobor Szombathelyen

No de hogyan került el onnan? Megtudhatja ezt is, ha a Március 15. téren jár. Installáció a rendszerváltásról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizennyolc város közül először Szombathelyen mutatták be szerdán azt a „Hypercube” köztéri installációt, ami a rendszerváltás fontos országos és helyi momentumainak állít emléket.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aki a Március 15. téren jár, olvashat Nagy Imre újratemetéséről, a taxisblokádról, a bucsui határnyitásról, a szombathelyi Lenin-szobor bontásáról és még számos rendszerváltáshoz kapcsolódó eseményről.

Az oszlop szombathelyi oldala
Kiss Tamás

Az a kérdés pedig, hogy miért épp a Március 15. téren, valószínűleg nem sokakban merül fel, de Horváth Soma alpolgármester az installáció átadásán erről is beszélt.

„Szombathely már akkoriban is békés város volt, de volt néhány forradalmi pillanata. Az egyik ilyen volt, mikor az Éhen Gyula Kör tagjai 1990 márciusában, Kelet-Európában először letakarták, majd nem sokkal később el is vitették azt a Lenin-szobrot, ami itt állt a Március 15. téren” – mondta Horváth Soma.

A szobor ugyan nem pontosan itt állt, de az installációt így lehet látni a tér minden irányából
Kiss Tamás

A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk…” projekt keretében megvalósuló installációt először Szombathelyen mutatták be, de még tizenhét másik városban is felhúzzák az oszlopot, amin az országos események mellett mindenhol más és más, helyi események is szerepelnek majd.

Az installációt tervező Lestár Péter, a Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója az átadón elmondta, hogy a városokban felállított oszlopok mellett több, mint negyvenezer kiadványt is nyomtatnak majd, amit középiskolás diákokhoz juttatnak el. A kiadványok városonként szintén eltérőek lesznek.

A szombathelyre szabott kiadvány borítója a határnyitásra reflektál
Kiss Tamás

Lestár Péter hozzátette, hogy ha az installációval csak arra sikerül felhívni a figyelmet, hogy Antall József nevét két l-lel írjuk, már megérte megcsinálni.

Lestár Péter az oszlop előtt
Kiss Tamás

Az átadón részt vett még Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Pogrányi Lovas Miklós, a XXI. Század Intézet kutatója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés