Amikor már előre köszön a bírósági büfés, akkor tudod, hogy valamibe nagyon beletaláltál

Akkor írsz igazi oknyomozó cikket, ha olyan dolgot derítesz ki, amit valaki el akar titkolni. De a bosszú soha nem marad el, és egy újságírónak ezt is vállalnia kell.

Ha egy újságírót még nem jelentettek fel, akkor az nem is igazi újságíró – tartja a mondás. Ami persze túlzás, de ha az ember oknyomozó és tényfeltáró cikkeket ír, akkor mindig van valaki, aki szeretné, ha nem járna sikerrel. Vagy, ha már megjelent a cikk, akkor hitelteleníteni akarja, esetleg bosszút akar állni.

Az oknyomozás ugyanis arról szól, hogy olyan tényeket derítünk ki, amiket valaki vagy valakik el akarnak titkolni. Mivel a sajtó célja a mindenkori hatalom ellenőrzése, ezért nekik vannak is eszközeik: pénz, paripa, fegyver áll a rendelkezésükre.

Szilágyi József, újságíró, Nyugat.hu
Mészáros D. Zsolt

Ma már olykor megelégszenek a közösségi oldalakon indított támadással, de komolyabb ügyekben most is előfordul, hogy feljelentik a lapot. És akadnak olyan esetek is, amikor egy cikk nyomán két érdekelt fél jelenti fel egymást.

A hatóságoknak ilyenkor el kell járniuk, a rendőrségnek nyomoznia kell, az ügyészségnek el kell döntenie, hogy vádat emel-e vagy ejti az ügyet, a bíróságoknak pedig ítélkezniük kell.

Én már össze sem tudom számolni, hányszor voltam kihallgatáson, és hányszor kellett bíróság előtt megjelennem. Eddig mindig tanúként hallgattak ki, ami azt is jelenti, hogy nem tagadhattam meg a vallomást, és persze, kötött az igazmondás kötelezettsége is.

Voltam kihallgatáson a szombathelyi, a kőszegi, a körmendi rendőrségen, bírósági tárgyaláson többször is Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben. Utóbbi két városra az a magyarázat, hogy ha politikus is érintett az ügyben (általában így van), akkor az elfogultság veszélye miatt másik megyébe helyezik át az ügyet.

Eddig mindig jól alakultak ezek az ügyek, a hatóságok korrektek voltak. De akkor is el kell menni, meg kell jelenni, válaszolni kell a kérdésekre. Egy kihallgatás még nem olyan nagy teher, egy bírósági tárgyalás viszont a maga külsőségeivel, komolyságával megviseli az embert.

A kihallgatások és bírósági tárgyalások sokszor hónapokkal, van, amikor évekkel az ominózus cikk megjelenése után zajlanak. És, aki állandóan cikket ír, az hajlamos elfelejteni a részleteket, ezért bizony előtte fel kell idézni a történteket.

Előfordult, hogy az ellenérdekelt ügyvéd vagy maga a bíró próbál fogást találni, ilyenkor észnél kell lenni. Egy volt tanárom mondata jár ilyenkor az agyamban, csak az hazudjon, akinek jó a memóriája. Az igazságra könnyű emlékezni, és engem ez vezetett mindig az ilyen helyzetekben.

Stressz, idegesség, utazás, sokszor egész napos elfoglaltság jár ezekkel az ügyekkel. Pedig az újságíró csak azt csinálja, ami a dolga. Feltárja azokat az információkat, amelyeket valaki el akar titkolni, és ellenőrzi a mindenkori hatalmat.

Ha azt szeretnéd, hogy legyen aki feltárja neked azokat az ügyeket, amelyeket más el akar titkolni, akkor

támogasd a Nyugat.hu-t! Amit itt megtehetsz.

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Egyéb