Újságírókat gátoltak munkájukban a rendőrök – a Telex újságírói megpanaszolták a rendőrség önkényes intézkedéseit

A Telex munkatársai a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a kalocsai rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetőihez. A rendőrök önkényesen akadályozták az újságírók közérdeket szolgáló munkáját, és jogsértő intézkedéseikkel megsértették alapjogaikat.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtóközleménye:

"Mint ismeretes, a Fidesz kalocsai rendezvényén rendőrök akadályozták meg intézkedéseikkel, hogy Sarkadi Zsolt riporter és Halász Júlia operatőr, a Telex munkatársai kérdést tehessenek fel Szijjártó Péter miniszternek a külügyi informatikai rendszert tönkretevő orosz kibertámadásról.

Előbb arra hivatkoztak, hogy a kalocsai színház parkolója műveleti terület, majd bármiféle törvényes ok nélkül ellenőrizték az újságírók kamarájának gyártási számát és igazoltatták is őket.

A rendőrség intézkedései egyértelműen önkényesek voltak. Semmi más céljuk nem volt, mint az, hogy a miniszter megúszhassa a kellemetlen kérdéseket. Ilyen jogszabályi indokot azonban nem ismer a rendőrségi törvény, erre nem terjedhet ki a személyvédelmi intézkedés.

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével Sarkadi és Halász most panaszt nyújtott be a rendőri intézkedésekkel szemben. Ebben magyarázatot várnak arra, miért alkalmaztak velük szemben jogellenesen személyvédelmi intézkedésként terület-lezárást, miért igazoltatták őket jogalap nélkül és indokolatlanul, valamint miért ellenőrizték a kamera gyártási számát bármiféle gyanú nélkül.

„Aligha vitatható, hogy a rendőrök indokolhatatlan intézkedései szándékosan akadályozták az újságírók munkavégzését, ezen keresztül a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat. Ráadásul megsértették a panaszosok egyenlő bánásmódhoz fűződő alapjogát is, amikor csak azért, mert a kormánykritikus Telex munkatársai, intézkedések alá vonták őket. Az állam demokratikus működésének fontos fokmérője, hogy az újságírók csak a szükséges legkisebb korlátozás mellett dolgozhassanak. Itt ennek az ellenkezője történt” – indokolta a panaszt az újságírókat képviselő Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek