Ukránok Szombathelyen

Volt, aki két euróval a zsebében lépte át a határt... Ki mit mond az ukrán menekültekről?

„Mit keresnek ezek itt? Lassan többen lesznek, mint a magyarok!” – mondta felháborodottan egy vásárló a boltban, ahol előtte egy ukrán család fizetett. Az eset mélyen elgondolkodtató volt, hiszen azt hittük, mindenki tudja, hogy Ukrajnában háború zajlik, annak szörnyűségei elől menekülnek nyugatra az ukránok. Családok, gyerekek, anyák, nagymamák és persze férfiak is vannak köztük.

Ők nem vendégmunkások

Ukrán állampolgárok egyébként régóta jönnek az országba, hosszabb-rövidebb időre. Ők vendégmunkások, Még több vendégmunkás jöhet 2021. August 24. 08:52 akik meghatározott időre szerződnek, aztán vagy hazamennek, vagy tovább, nyugatabbra. Időnként problémák is voltak egyesekkel, de a többség észrevétlen maradt. Nemrég megpróbáltuk megtudni, hogy a környék nagyüzemeiben mennyien lehetnek, de kérdéseinkre a cégektől nem kaptunk választ.

De most nem róluk van szó, hanem a menekültekről. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint május elejéig közel hatmillióan menekültek el Ukrajnából a háború elől. A legtöbb menekült Lengyelországban tartózkodik, de nagyon sokan érkeztek már Magyarországra is.

Az UNHCR adatai szerint az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 568 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra május 8-ig. Ami jóval magasabb szám, mint a 2015-ös menekülthullámban érkezettek száma.

A többség nem akar itt maradni

Viszont közülük csak 20 ezren kértek nálunk egészségügyi ellátásra és anyagi támogatásra jogosító menedékes kérelmet, ami európai összevetésben is nagyon alacsony arány. Ezt az sem magyarázza, hogy a menekültek 80 százaléka nem Magyarországon akarja kivárni a háború végét.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre közölte, hogy a rendőrség nem tartja nyilván a menekülteket, ez a Védelmi Bizottság dolga. Azt is megkérdeztük, hogy az ukrán menekültek megjelenése óta változott-e a szombathelyi közbiztonság, nőtt-e a szabálysértések és a bűncselekmények száma. A rendőrség erre annyit válaszolt: nem történt ilyen eset.

A szombathelyi önkormányzat sem tartja nyilván a Szombathelyen tartózkodó ukrán állampolgárokat, erre nincs is jogszabályi kötelezettségük. Viszont a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásszal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjával, és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálattal együttműködve segítik a menekült családokat.

Közel 200-an vannak Szombathelyen

A Vas Megyei Védelmi Bizottságnak az önkormányzat minden hétfőn és csütörtökön elküldi az elszállásolt menekültek létszámát. Május 9-én 186 fő volt ez a szám.

A polgármesteri hivatalban március 4-től úgynevezett „támogatópont” működik, ahol a menekültek tájékoztatást kapnak, milyen segítségre számíthatnak és milyen önkormányzati szolgáltatást (étkeztetés, lakhatás, egészségügyi alapellátás, bölcsődei/óvodai hozzáférés) vehetnek igénybe. (Erről részletesen cikkünk alján olvashatnak.)

A menekülteket a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete sem tartja nyilván, őket általában a védőnőkön keresztül keresik meg. Eddig főleg a gyermekes családokat kellett kisegíteniük tartós élelmiszerrel és bébiétellel.

De keresték a Vöröskeresztet munkaközvetítő cégek is, azzal a kéréssel, hogy abban az átmeneti időszakban, amíg a menekültek megkapják az első fizetésüket, segítsenek élelmiszerrel. Hiszen volt aki 2 azaz kettő euróval a zsebében lépte át a határt.

Mint írták, a menekültek ellátása Vas megyében több helyszínen történik adományokkal. Ez jellemzően tartós vagy napi fogyasztási élelmiszer, valamint tisztálkodószer. Rengeteg adományt gyűjtöttek a megye városaiban, falvaiban és több iskola is gyűjtött a „gyermekek a gyermekekért” jelmondat alapján. Czirók Tamás, a Vöröskereszt területi vezetője hozzátette, szeretnék megköszönni mindenkinek a segítséget és várják a további felajánlásokat.

A Vas megyei kormányhivatalt is megkerestük kérdéseinkkel, de több nap alatt sem kaptunk választ.

Végül pedig kimentünk az utcára is mikrofonunkkal, hogy megkérdezzük a szombathelyiek véleményét, mit gondolnak ők az ukrán menekültek helyzetéről. Ezt a videónkat láthatják cikkünkben.

Miben segít az önkormányzat és az intézmények?

 • A szombathelyi önkormányzat, illetve a Karitász által elszállásolt menekült családok részére, 2022. március 7. napjától az önkormányzat biztosítja a napi egyszeri meleg ételt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül. Az étel kiszolgálása egyszer használatos csomagolásban, kiszállítással történik.

 • A menekültek számára lakást felajánló szombathelyiek telefonon tudják ilyen irányú felajánlásukat megtenni az önkormányzatnak. A beköltöztetést a Karitász intézi. (Két cég munkalehetőséget is ajánlott.)

 • A menekültek részére az egészségügyi ellátás a következőképpen történik: sürgősségi ellátás minden Ukrajnából érkező számára biztosított. Menedékes számára az alapellátás, a szakellátás, az onkológiai ellátás az Emberi Erőforrások Miniszterének utasítása alapján, részletes eljárásrendek szerint történik.

 • A várandósok és 0-18 éves gyermekek ellátási szükségletének felmérése, tanácsadás biztosítása Németh Renáta, a Megyei Kollegiális Védőnői Mentor koordinálásával történik.

 • Menedékes szülő gyermeke részére bölcsődei ellátás, óvodai ellátás és a tankötelezettség teljesítésének való megfelelés biztosítása, a tartózkodási hely szerint területileg illetékes intézményekben történik.

 • A menekültek számára lakást ezeken a számokon lehet felajánlani:

  Czeglédy Csaba,
  a Szociális és Lakás Bizottság elnöke
  Telefonszám: 06 30 939 6915

  Szentkirályi Bernadett,
  a Szociális és Lakás Iroda vezetője
  Telefonszám: 06 20 337 1393

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet