Ungár Péter: totális központosítás és egységesítés jöhet a hazai kulturális életben

A kormány már készíti elő az új, átfogó kulturális törvény-tervezetet.

„A legfrissebb hírek szerint a kormány új, átfogó kulturális törvény-tervezetet készít elő, amely alapján totális központosítás és egységesítés jöhet a hazai kulturális életben” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP társelnöke.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A politikus részletezi is, hogy mik a kormány tervezi. A helyi hatáskörben lévő vidéki és kerületi színházak, a zenekarok, az alkotóművészek, a múzeumok a jövőben egy-egy budapesti iroda ellenőrzése alá tartoznának – annak ellenére, hogy ezzel a kulturális élet közvetlen szereplői sem értenek egyet és nem szolgálja a hazai kulturális élet virágzását. Ellentétes a kultúráról alkotott azon felfogással is, miszerint a kultúra az, ami által egy értelmes lény szabaddá, és a kitűzött céljaira alkalmassá lesz.

Ungár azt írja, nem szakmai módszertani együttműködésről van szó, hanem az országos és a helyi kulturális intézmények totális ellenőrzéséről. A szervezeteknek a szakmai tevékenységük dokumentumait, az éves beszámolóikat, a munka- és szolgáltatási terveiket is el kellene küldeni jóváhagyásra. Ez azt jelenti, hogy a sajátosságaikat és a szabad ötleteiket háttérbe szorítva, a kiemelt ágazati programokat kellene megvalósítaniuk.

„Az a politikai oldal, amelyik ilyet lép, a végén még lojalitási kérdést csinál filmesztétikai véleményekből, és a kulturális aranykor helyett a pozőrök örök harcát hozza el, akik valamilyen nem létező elismerésért küzdenek” – zárta bejegyzését Ungár Péter.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek